Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Italiaans volksdansen in Amsterdam

Voor een habbekrats een leuke Italiaanse avond met muziek, actief volksdansen en pasta. Iedere laatste maandag van de maand kan je zo binnenlopen bij het CCMuziekcafe in Amsterdam om vervolgens in Zuid-Italië uit te komen.

28 april is er weer een workshop Tammurriata dansen met danseres en choreografe Isabella Ruggiero, er is Zuid-Italiaanse muziek van het duo Lumayna en er staat een lekker bordje pasta klaar. Allemaal voor maar € 5,-!

tammurriataTammurriata

De Tammurriata is een volksdans uit de regio Campanië. Het woord Tammurriata komt van de Tammorra-drum. Een ronde houten tamboerijn bekleed met een vel van geitenhuid. Rondom Napels wordt de dans nog in veel dorpen tijdens hoogtijdagen gedanst.

De Tammurriata behoort tot de familie van Tarantelladansen die door heel Zuid-Italië gedanst worden. In de The Godfather films wordt ook een Tarantella gespeeld tijdens de twee grote feesten aan het begin van de films.

Lumayna

Marcella Pischedda (Italie) en Hans Elzinga (Nederland) spelen Italiaanse muziek: uitvoeringen van oude en nieuwe folkballades, liedjes en dansen  uit Piemonte (Noord Italie), maar ook uit Campania, Salento en Sicilia (Zuid Italie).Hoofdonderwerp van het optreden is de liefde: de liefde die voor altijd twee geliefden kan verenigen, de liefde voor de grond waar je je mee verbonden voelt, de liefde voor een ideaal, de liefde in zijn eeuwige strijd tegen het kwaad. Een subtiel samengaan van stem, gitaren, draailier, viool en fluiten betovert de zinnen, zoals de folksong  in alle tijden al heeft gedaan.

  • 28 april 2014
  • CC Muziek cafe,Rustenburgerstraat 384 1072 HG Amsterdam
  • Deur open: 19:30
  • Tammurriata workshop: 20:30-21:30
  • Concert Duo Lumayna:  21:45-22:45
  • Jamsessie: 23:00-01:00
  • Entree workshop, concert en pasta: € 5,-

TIP: 5 t/m 23 augustus is in Lecce (Apulië) het grote volksdansfestival Notte della Taranta. Een muziek- en dansfestival ter ere van de Zuid-Italiaanse volksdansen Tarantella en Pizzica.
www.lanottedellataranta.it

Lees ook meer over de Tarantella.
Info Italiaans volksdansen: www.danzeasud.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button