Italiaans vegan leer van appels
De regio Trentino is de Betuwe van Italië. Hier hangen heerlijke sappige appeltjes aan de boom te genieten van de juiste temperatuur, aarde met voldoende eten en af en toe een lekker warm zonnetje. Het Italiaanse bedrijf FRUMAT uit deze regio heeft nu ontdekt dat je nog veel meer met de appel kan doen. Leer maken bijvoorbeeld, een slimme innovatie, goed voor mens en dier.
Apple Skin heeft de uitvinder dit plantaardige leer genoemd. Het wordt gemaakt van restafval en krijgt z’n structuur en kracht door een speciale bewerking van de vezels in het fruit. Het vruchtvlees van appels wordt gedroogd en vermalen tot een fijn poeder. Daarin mengen ze pigmenten en een cellulose als bindmiddel. Dat wordt uitgerold waarmee een soort huid ontstaat. De officiële veganistische keurmerken gaven het hun zegen.
Het idee kwam eigenlijk voort omdat er te veel restafval was waarmee de appelverwerkende bedrijven iets wilde doen. Het vruchtvlees dat na het persen van de appels overbleef gooiden ze gewoon weg. Uiteraard speelt ook discussie over het gebruik van dierlijk leer mee. Het ecologische leer op cellulosebasis kan in alle vormen, maten, structuren en diktes gemaakt worden. Het is ook nog eens eenvoudig te produceren en ziet er hetzelfde als echt leer uit.
Van Apple Skin kan je net als van gewoon leer kleding, schoenen en tassen maken en zelfs meubels. De zachte vezel is juist heel geschikt voor kleding. Duurzame merken als Happy Genie, Verrah, Womsh en Luxtra London gebruiken het al in hun ontwerpen. Voordelen zijn er te over. Het leer ziet er mooi uit en is volledig en heel efficiënt recyclebaar. Bij het looien van gewoon leer worden vaak chemicaliën gebruikt en dat is hier niet nodig.
Het idee bleef in ieder geval niet onopgemerkt. Inmiddels is een Nederlands bedrijf ermee bezig, zie fruitleather.nl. Het Amsterdamse tassenmerk O My Bag, bracht recent een nieuwe collectie uit gemaakt van appelleer.
Appelgrot
In Trentino denken ze sowieso goed na over de toekomst . Zo weet je natuurlijk dat een appeltje graag lekker koel ligt voordat hij soms na maanden in je winkelmand verdwijnt. Meestal gebeurt dat in energie slurpende koelcellen. De Italianen van de Melinda appel uit Trento bedachten een paar jaar geleden iets nieuws, de eigen rots!
300 meter diep duiken de appels in het binnenste van de berg onder de boomgaard. Daar is het altijd even koud en vochtig, ideaal om niet te bederven. Het revolutionaire plan om fruit op deze manier te bewaren is uniek in de wereld. In de verschillende ruimtes in de rots passen duizenden tonnen fruit, helemaal gratis en puur natuur. De rots werkt zelfs veel beter dan koelcellen zeggen de appelboeren. Overigens had men nog wel een appeltje voor de dorst. Het hele project kostte al meer dan 25 miljoen euro.