NieuwsRecepten

19 maart, Vaderdag en San Giuseppe in Italië

Op 19 maart wordt in heel Italië maar met name in het zuiden het katholieke feest van San Giuseppe gevierd. Sint Josef (zoals bekend, de man van Maria) is een erg populaire heilige en tot voor kort was de dag zelfs een nationale feestdag. Na het afschaffen van de vrije dag verdwenen veel festiviteiten maar het wordt toch nog steeds gevierd met vreugdevuren en toneel op basis van het leven van Josef. in veel dorpen en steden worden ook diners gehouden waar de rijken de armen bedienen.

De verering van Jozef is pas laat opgekomen. In 1479 werd zijn feest ingevoerd door de katholieke kerk en wordt het wereldwijd gevierd. Sint-Jozef is niet alleen de patroonheilige van de timmermannen (vanzelfsprekend) maar ook die van het gezin, de armen en de verwaarloosden.
De datum van 19 maart en het feest wordt in Italië ook gezien als het einde van de winter.
De naam is Giuseppe nog altijd één van de populairste namen. Elke familie, met name in Zuid-Italië heeft wel een Giuseppe, Peppino, Pino of Beppe. (lees meer over populaire Italiaanse kindernamen)

Zeppole, traditioneel vaderdag en San Giuseppe lekkernij
Zeppole, traditioneel vaderdag en San Giuseppe lekkernij

Vaderdag
Het is op 19 maart ook Vaderdag (La festa del papà) in Italië dus papa krijgt kado’s. Traditioneel wordt er Zeppole gegeten, een soort soesjes die soms op donuts lijken (omdat het in feite gefrituurde deegballetjes zijn), maar dan lekkerder natuurlijk. Het recept voor Zeppole verschilt van streek tot streek. Onderstaand recept is een van de vele varianten (lees meer)

Recept ZeppoleIngrediënten :

  • 260 gr witte bloem
  • 50 gr boter
  • 50 gr suiker
  • Zakje gist
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 12 kersen op siroop
  • frituurolie
  • 1 ei
  • zout

Voor de crème

  • 2,5 dl melk
  • 3 eierdooiers
  • 60 gr suiker
  • 20 gr witte bloem
  • 1 stukje citroenschil
  • 1 vanillestokje

Bereiding :
Maak eerst de banketbakkersroom: Kook de melk met de citroenschil en het vanillestokje.
Klop de eierdooiers los met de suiker tot je een schuimige massa hebt. Voeg de bloem toe en meng goed dooreen met een houten lepel.
Haal het vanillestokje en de citroenschil uit de melk en voeg die, beetje bij beetje, bij het mengsel. Blijf goed roeren.
Warm dit mengsel op een zacht vuurtje op. Blijf roeren tot het indikt en zorg ervoor dat het mengsel niet kookt.
Haal de pan van het vuur, laat afkoelen en roer regelmatig dooreen.

Maak nu de Zeppole:
Doe 250 gr bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden. Doe de gist daarin, samen met het ei, de suiker, de boter in stukjes en een heel klein beetje zout.
Meng alle ingrediënten goed dooreen tot je een glad deeg hebt.
Maak er bolletjes van (ca. 12 stuks) en laat rusten op een met bloem bestrooid werkvlak.
Warm de olie op en frituur de zeppole, met enkele tegelijk, tot ze een gelijkmatige kleur hebben. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Versier met de banketbakkersroom en de kersen en dien warm op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button