HuizenNieuwsSardinië

Italiaans paradijseiland te koop

Wie nog een paar euro’s heeft liggen en echt een keer iets exclusiefs wil moet zich even melden bij de Italiaanse overheid. Die heeft namelijk het droomeiland Budelli te koop staan, ten noorden van Sardinië. 3 miljoen euro is de vraagprijs. Maar omdat ze Italiaanse staat best wat cash gebruiken kan denken wij dat er nog wel wat onderhandelingsmarge is.

Budelli (Isola di Budelli) is een eiland dat doet denken aan de Robinson Crusoe verhalen. Azuurblauw water, schitterende stranden en onbewoond. Alhoewel, het telt om precies te zijn één inwoner en één huis, dat van de beheerder. In de Romeinse tijd woonden er overigens meer mensen en daarvoor ook al. In de zeebodem zijn brokstukken van roze keramiek gevonden stammend uit de 5e eeuw v.Chr.

[divider][divider]

Privé-eiland

Spiaggia-Rosa
Spiaggia Rosa

De koper heeft ook echt een privé-eiland. Aanmeren binnen een paar honderd meter is ten strengste verboden. Opvallend is daarom dat we op Google-maps tientallen bootjes voor de kust van het eiland zien liggen.

Het eiland ligt 16 km voor de kust van Sardinië en bestrijkt 1,7 km². Het mooiste strand staat bekend als Spiaggia Rosa omdat het zand een lichtroze kleur heeft afkomstig van microscopisch kleine deeltjes koraal en schelpen.

Budelli was in handen van Milanese investeerders maar die gingen failliet en daarom heeft de Italiaanse overheid het verkooprecht.  Het wordt per opbod verkocht.

Het eiland vormde in 1960 het decor voor de film ‘Deserto Rosso’ (rode woestijn) met Richard Harris en Monica Vitta in de hoofdrol.

Kaartje Budelli
Kaartje Budelli

Niet in buitenlandse handen

De Italianen zijn als de dood dat de parel van de Maddalena-archipel in buitenlandse handen valt. Het angstbeeld van Griekenland dat vorig jaar uit financiële nood besloot om 6.000 eilanden te verhuren doemt op. Vlakbij aan de noordelijke kust van Sardinië, aan de luxueuze Costa Smeralda, is al veel onroerend goed opgekocht door Qatarezen.

De Sardijnse president Ugo cappellacci deed daarom een dringend beroep op de federale overheid om het eiland, ‘een nationale schat’,  niet te verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button