Goede Vrijdag is een vastendag maar om nou helemaal niets te eten gaat Italianen iets te ver. Licht verteerbaar eten mag best, vooral ook met het oog op de weldadige paastafel. Vis dus! In Napels is mosselsoep de traditie, vooral op witte donderdag. Het recept voor onderstaande soep is een variant met andere schelpdieren. Deze heerlijke Zuppa di pesce del Venerdi Santo is makkelijk te bereiden. Succes!
Ingrediënten voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 45 minuten
Ingredienten:
- 1 ansjovis
- 1 teen knoflook
- 100 g kreeft- of krabvlees
- 1,2 l visbouillon
- 300 g garnalen
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 plakjes stevig brood
- Klein stukje verse peperoncino
- Handje vol gesneden peterselie
- Ca. 5 eetlepels tomatensaus
- Zout
De ansjovisfilet even kort onder koud water afspoelen en daarna fijnsnijden samen met de knoflook en peterselie.
Fruit alles in een pan samen met de olijfolie, en voeg daarna de tomatensaus eraan toe. Voeg de bouillon toe en laat ca. 30 minuten inkoken.
Rooster ondertussen de plakjes brood.
Snij de garnalen en de krab of het kreeftvlees in stukjes (beetje grof).
Voeg de vis nu bij de rest in de pan, voeg een beetje peperoncino toe en laat vijf minuten samen koken. Leg de plakjes brood onderin een dip bord en serveer goed warm, eventueel garneren met een plukje peterselie.
Wijnadvies
Stevige (vis)smaken vragen om stevige witte wijn of rosé; bijvoorbeeld een mooie vermentino uit het kustgebied: Vermentino Maremma Toscana IGT van Sottocasa. Lekker kruidig, vol van smaak, mooie mineraliteit. Of een rosé op basis van Sangiovese zoals die van Roberto di Filippo: Villa Conversino.