algemeenKunst, film, muziekNieuws

Italiaans muis Geronimo Stilton verovert de wereld

Italië heeft een indrukwekkende reputatie als het gaat om kinderhelden. Pinocchio trok vanuit het Toscaanse Collodi de hele wereld over en ook de kleine Calimero was te groot voor Italië alleen. De houten pop en het zwarte kuiken werden internationale sterren en die status is nu ook bereikt door een derde ‘held’: Geronimo Stilton. Er was eens een muis…

De verhalen van Geronimo Stilton mogen dan kinderlijk eenvoudig zijn, dat geldt niet voor het verhaal achter de muis. De naam van de hoofdpersoon blijkt namelijk ook de naam van de schrijver, althans zo wil de Italiaanse uitgeverij Edizioni Piemme in Milaan ons bij het debuut doen geloven. Maar wanneer de Stilton Cheese Makers Association bij de rechter bezwaar maakt tegen het gebruik van hun beroemde kaasnaam, moet de echte schrijver haar masker afdoen. Het blijkt Elisabetta Dami, het hoofd van de kinderboekenafdeling van de genoemde uitgever. Echter, veel meer dan dit komt de wereld niet te weten. Dami blijft anoniem, geeft geen interviews en ook de uitgever houdt de illusie, dat Geronimo de boeken schrijft, levend.

Italiaans muis Geronimo Stilton verovert de wereld
Italiaans muis Geronimo Stilton verovert de wereld ©2011 Atlantyca SpA. All rights reserved

Succesverhaal

In 2000 verscheen in Italië het eerste boek van de muis en in Nederland volgde twee jaar later de vertaling Mijn naam is Stilton, Geronimo Stilton. Hij weet de jonge lezers (zes tot twaalf jaar) vrijwel direct aan zich te binden en niet alleen in ons land. Stilton wordt inmiddels in tientallen landen en 137 talen uitgegeven.

Het beeld van een dromerige Elisabetta Dami die wat krabbelt aan de tekentafel is dan ook een beetje achterhaald, want de avonturen worden inmiddels door verschillende Italiaanse schrijvers en tekenaars bedacht. Miljoenen boeken gaan er jaarlijks over de toonbank en de kleine muis is big business.

Aan dat zakelijke succes hebben de lezertjes geen boodschap. Zij lieten zich inmiddels in tientallen fantasieverhalen meeslepen door Geronimo Stilton, hoofdredacteur van de meest gelezen krant van Muizeneiland, De Wakkere Muis. Die muis is in tegenstelling tot zijn beroemde soortgenoten Mickey en Jerry geen superheld. Geronimo is van het zachte soort en eerder een bangerik. Hij beleeft met zijn vrienden allerlei avonturen, waarbij de lezer kan wegdromen, maar ook iets kan leren. Dat laatste is met nadruk de hand van bedenker Dami.

Fantasia – De gi-ga-grote Muisical

Elf jaar na het ontstaan van Geronimo Stilton hebben de fans inmiddels een kast vol met lees-, knutsel-, kook- en stripboeken van de Italiaanse muis, maar het succes gaat verder. Er is ook een tv-serie gemaakt (Nickelodeon) en een musical ontwikkeld. Een muisical beter gezegd, want op Muizeneiland doen ze het allemaal net even anders.

Italiaans muis Geronimo Stilton verovert de wereld
© Luk Monsaert

Fantasia – De gi-ga-grote Muisical was eind 2011 te zien en ging over heel veel dingen; over angst en moed, over oorlog en vrede, maar vooral over vriendschap. Het verhaal: Geronimo vindt op zolder een kristallen muziekdoosje en brengt het via een gouden trap naar een gouden poort. Achter die poort wacht Prulletje Prulschrijver en samen moeten ze Florina de feeënkoningin redden, maar daarvoor moeten ze wel door de zeven Rijken van Fantasia. Ze doorkruisen het rijk van de heksen, de zeemeerminnen, de draken, de aardmannetjes, de kaboutertjes, de reuzen en de feeën. Gaat het ze lukken?

Italiaans muis Geronimo Stilton verovert de wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button