Italiaanse taalNieuws

Italiaans leren is weer leuk!

We waanden ons even in Italië, afgelopen zaterdagavond in Amsterdam. Een heerlijke warme dag, volle terrassen, leven op straat en Vespa’s die je van de sokken rijden. Tegenwoordig zoeven er misschien wel meer rond in onze hoofdstad dan in Rome. Lopende door de stad horen we zelfs met grote regelmaat mensen Italiaans praten. Toeristen en studenten, de liefde is wederzijds, Italianen voelen zich thuis in ons land. Zelf Italiaans kunnen spreken komt niet alleen op vakantie van pas!

Italiaanse lounge-muziek van de charmante DJ
Italiaanse lounge-muziek van de charmante DJ

Het spreken van de taal is praktisch (slechts 36% van de Italianen kan een gesprek in een andere taal voeren) maar geeft ook in het contact met de lokale bevolking een enorme meerwaarde. De Italianen waarderen het zeer, het is dé manier om echt in ‘La Dolce Vita’ op te gaan. Vele van u begonnen daarom misschien een keer vol goede moed met een cursus, maar door het geworstel met de grammatica was de lol er soms snel af. Tegenwoordig zijn er gelukkig nieuwe manieren om een taal te leren. Il Giornale ging daarom op bezoek bij Studiolingua, een jong en dynamisch taalinstituut, dat als enige in Nederland een nieuwe methode hanteert om het Italiaans snel eigen te maken.

Italiaanse sferen
De Italiaanse sfeer in Amsterdam zet zich binnen op de open avond van Studiolingua gewoon voort. We horen uiteraard veel Italiaans maar worden verrast door heerlijke hapjes (gefrituurde spaghetti taartjes!), een zeer charmante Italiaanse DJ en er wordt niet alleen van de lessen op ieder niveau geproefd, maar tevens van Italiaanse wijn en olijfolie. Leuk is ook dat het een echte school is met kleine klaslokalen. We verwachten ieder moment de eerste bel.

Iedereen zit klaar voor de proefles
Iedereen zit klaar voor de proefles

Nieuwe manier van taal leren, plezier en communicatie staan voorop.
Oprichtster Manuela Talana is druk in gesprek met alle gasten. De geboren Sardijnse spreekt beter Nederlands dan menig autochtoon en heeft een missie. Heel Nederland Italiaans leren waarbij het plezier en snelle resultaat voorop staat. Ze vertelt: “We hanteren als enige in Nederland voor de Italiaanse taal de ‘communicatieve onderwijs methode’. Dat betekent dat we meteen gaan luisteren en spreken. De cursisten worden ondergedompeld en leren daarna automatisch grammaticale regels. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat deze nieuwe manier van leren veel sneller spreekvaardigheid oplevert en dat werkt motiverend. Het is belangrijk dat Italianen je begrijpen en dat je daarbij fouten maakt is sowieso onvermijdelijk. Grammatica en schrijfvaardigheid is van ondergeschikt belang, al geven we wel specifieke lessen voor mensen die zich daarin willen verdiepen”

Weer een inschrijving. Directeur Manuela Talana kijkt goedkeurend toe
Weer een inschrijving. Directeur Manuela Talana kijkt goedkeurend toe

Goed taalonderwijs geven is een vak. In Italië worden op de universiteiten van Siena en Venetië docenten speciaal opgeleid, om in het buitenland de Italiaanse taal te onderwijzen. Talana:”Deze universiteiten werken normaal gesproken alleen samen met andere universiteiten in de wereld. We zijn daarom erg trots dat we als enige private school in Nederland met deze Universiteiten mogen werken en dat we goed opgeleide docenten voor de klas hebben staan. De kwaliteit is daarmee gegarandeerd en dat weten onze cursisten. Ze komen dan ook vanuit heel Nederland”

Frittata di spaghetti all amatriciana
Spaghetti taartjes, Frittata di spaghetti all’ Amatriciana. Van Antonella Barbella. Zie recept!

Ondertussen drinken we nog een glaasje prosecco en praten we met geïnteresseerden. Het voelt altijd goed om met gelijkgestemden de passie voor Italië te kunnen delen. Niet alleen beginners hebben de weg naar de Ruysdaelstraat gevonden, integendeel. Veel mensen spreken de taal al op een bepaald niveau en willen het bijhouden of verder perfectioneren. Ook de belangstelling voor de film- en cultuurcursussen is groot. Een aantal bezoekers hebben al een keer een cursus gevolgd en zijn enthousiast over het aanbod en de flexibiliteit. Drie keer in de week of een keer per maand, in de middag of avond. Studiolingua gaat uit van de cursist, zo horen we.

Terug op straat zien we de gasten van restaurant Le Garage, dat in dezelfde straat is gevestigd, hun Range Rover’s bestijgen. Joop Braakhekke verkocht het eetpaleis dit voorjaar maar bekend en niet-bekend Nederland wil er nog graag gezien worden.
Na een avond Italiaans horen we ook weer plat Amsterdams. We bedenken ons dat deze taal waarschijnlijk al eeuwenlang met de communicatieve methode wordt overgedragen…

Meer informatie www.studiolingua.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button