Italiaanse modeNieuwsstileStile Italiano

Italiaans kledingmerk Colmar bestaat 100 jaar

Alberto Tomba ‘La Bomba’, ken je hem nog? De extravagante Italiaanse skikampioen vierde zijn successen in kleding van het merk Colmar. Dat merk bestaat dit jaar 100 jaar. We duiken even in de geschiedenis van het familiebedrijf dat altijd nauw verbonden is geweest met de topsport.

Soms worden we wel eens verrast door merken die niet Italiaans klinken maar dat wel zijn. Neem bijvoorbeeld het wintersportmerk Napapijri dat zelfs een Noorse vlag in het logo heeft. Het is toch echt door Italianen opgericht. Ook hadden we niet gedacht dat de Arena badpakken van zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo uit de Italiaanse regio De Marken kwamen. Het merk Colmar kenden we al lang, vooral door Alberto Tomba, maar een link met de gelijknamige Franse stad die ook nog eens dicht bij de hoge bergen ligt, leek ons lange tijd logischer.

Toch is dat niet zo want Colmar is zo Italiaans als het maar zijn kan. Opgericht in het bij de F1-fans bekende Monza, viert het dit jaar zelfs het 100-jarig bestaan. Het merk staat bekend om de kwalitatief hoogwaardige wintersportkleding, maar ontwerpt sinds enige tijd ook mode die je op andere momenten kan dragen.

Ga er even voor zitten als we je meenemen naar honderd jaar geschiedenis en geniet vooral ook van de prachtige oude foto’s die bij ons veel herinneringen deed bovenkomen.

Monza 1923

Monza, 31 oktober 1923. Hier besloten Mario en Irma Colombo (foto boven) na hun trouwen een klein hoedenbedrijfje te openen. De naam Colmar was een samenvoeging van Mario en zijn achternaam Colombo. De nabij Milaan gelegen stad was in die tijd een van de belangrijkste plaatsen in Europa voor de productie van wollen hoeden. Ze begonnen door kapotte kegels van wolvilt, te gebruiken voor de productie van zogenaamde gaiters (beenkappen). Dat had je toen als man echt nodig in je garderobe.

Topsport

Rond 1930 maakte Colmar vooral katoenen pakken voor arbeiders maar toen al kwamen ze in aanraking met atleten uit de sportwereld. Een daarvan was Leo Gasperl, een Oostenrijker die later Italiaans staatsburger werd. Hij was de snelste skiër ter wereld in 1932 en een van de bedenkers van de parallel ski-techniek. Gasperl gaf skiles aan beroemdheden als Anita Ekberg en Vittorio Gassman. Colmar was toen al volop bezig met innovatie. Zo bedacht het bijvoorbeeld de futuristische Thirring-jas, die werd opgeblazen zodat hij op een vleermuis leek. Een ander voorbeeld is de Olimpionica, de allereerste popeline anorak. Sinds die tijd probeert het merk steeds in samenwerking met topsporters betere kleding te ontwikkelen.

De futuristische Thirring-jas, die werd opgeblazen zodat hij op een vleermuis leek

Voor de oorlog won Colmar per ongeluk een aanbesteding voor het maken van Sahara-jassen voor het Franse vreemdelingenlegioen.  Daarna sloot het een deal met de Italiaanse wintersportbond FISI. Die relatie zou tot 1992 duren.

Elastische stoffen

Zeno Colò. Foto Aldo Martinuzzi

In 1950 overleed Mario te jong, Irma was alleen met kinderen. Ze werkten al nauw samen met het Italiaanse skiteam en daardoor ontstond het contact met Zeno Colò. Hij was de eerste Italiaan die de afdaling won op de wereldkampioenschappen en ook de allereerste wereldkampioen in de geschiedenis van de reuzenslalom. Die discipline werd geïntroduceerd in 1950 in Aspen. Zeno was niet tevreden met zijn ski-jack en Irma bedacht om de eerste elastische stoffen ervoor te gebruiken die toen net op de markt waren. Die naaide ze aan de zijkanten van het jack, waardoor Colò perfect passende kleding aangemeten kreeg, die ook nog eens erg aerodynamisch was. Guaina Colò heette de jas en dat was een revolutie.

Guaina Colò. Foto: Aldo Martinuzzi
Italiaans kledingmerk Colmar bestaat 100 jaar

In de vijftiger jaren ging Colmar ook andere merken in distribueren zoals het Japanse Mizuno, Adidas en Lacoste.

Blue Avalanche

Italiaans kledingmerk Colmar bestaat 100 jaar
De modieuze Ceffa jas werd hét symbool van de Blue Avalanche. Foto Aldo Martinuzzi

In de jaren 70 waren de Italiaanse skiërs wereldtop. De Blue Avalanche werd het genoemd met grote namen als Gros, Thöni, Stricker, Schmazl en Pietrogiovanna. Colmar droeg zijn steen bij met allemaal technische innovaties. Zo testte men de pakken in de windtunnels van Fiat en Moto Guzzi. Nieuwe vezels werden ontwikkeld bij Milan Polytechnic zoals de legendarische Ceffa. Deze modieuze jas werd het symbool van de Blue Avalanche.

Tomba

Italiaans kledingmerk Colmar bestaat 100 jaar
Alberto Tomba in 1991 Foto Aldo Martinuzzi

Het bedrijf groeide en ook de familie. Er waren al kinderen en die kregen ook weer kinderen die gingen werken in het bedrijf. Deze derde generatie zag in 1986 een nieuw fenomeen op de skipistes; Alberto Tomba. Hij werd een internationale grootheid in de sport en Colmar liftte mee op zijn succes. Het merk werd wereldwijd bekend en dat opende nieuwe markten.

Ook toen lanceerde Colmar een aantal jassen die laten iconisch zouden worden. Het Bormiojack bijvoorbeeld, gemaakt ter ere van het WK in die stad. Dit jack bestond uit meerdere lagen, leerinzetten en afneembare mouwen. In 1990 volgde het Tecnologic jack, met een opvallende, kleurrijke uitstraling. Skikleding werd hiermee een echt mode-item.

Italiaans kledingmerk Colmar bestaat 100 jaar
Gouden medaille bij de Olympische Spelen in Albertville 1992 op de SuperG van Deborah Compagnoni. Foto Aldo Martinuzzi

Het waren gouden jaren waarin ook een aanpassing in het logo werd gedaan. Een sneeuwvlok met de slogan In Case of Snow was overal te zien zodra het om skikampioenschappen ging. Later sponsorde Colmar de Kroatische skibond met de succesvolle Ivica Kostelic en ook de Franse en Sloveense.

Jaren ‘10

In 2009 introduceerde Colmar de Originals-lijn. Dat was stads- en lifestyle kleding op basis van alle kennis uit de sportwereld. Het merk herlanceerde een aantal bekende modellen van vroeger en opende 17 flagshipstores in Italië en Europa. Colmar Originals werkt samen met de Vogue Talent School en popartiesten zoals Van Orton.

Italiaans kledingmerk Colmar bestaat 100 jaar
De Originals-lijn

In 2018 werd een collectie gelanceerd in samenwerking met Shayne Oliver, creatief directeur van Hood by Air, een bekend undergroundmerk in New York.

In 2019 vertrouwde Colmar op Yosuke Aizawa, creatief directeur van het in Tokio gevestigde White Mountaineering, dat status verwierf door een mix van outdoor en luxe.

De derde samenwerking presenteerde het merk in 2020, dit keer met Morteza Vaseghi, medeoprichter van de magazines Recens en Wallet, samen met Elise By Olsen. De collectie combineert literatuur en sport en draagt de geest van onderzoek en avant-garde.

Vierde generatie

De derde en vierde generatie aan het roer

Ondertussen komt de vierde generatie aan de macht en ligt de focus nu op duurzaamheid. De ontwerpen komen nog steeds uit het hoofdkantoor in Monza. Het design op basis van techniek en esthetiek is ook nog steeds de rode draad in de filosofie van het bedrijf, precies zoals oprichters Mario en Irma dat gewild hadden.  

www.colmar.com

Italiaans kledingmerk Colmar bestaat 100 jaar

Italiaans kledingmerk Colmar bestaat 100 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button