Kunst, film, muziekNieuws

Italiaans erfgoed in unieke duo-tentoonstelling

Mannen van Mars, vrouwen van Venus? Niet als het om de Etrusken gaat. Het Allard Pierson Museum en het Rijksmuseum van Oudheden hebben namelijk de handen ineen geslagen voor een bijzondere duotentoonstelling over deze eeuwenoude Italiaanse cultuur. Daarbij vindt u de mannen in Amsterdam en de vrouwen in Leiden.

De expositie(s) Vrouwen van Aanzien / Mannen met Macht vertelt het Etruskische verhaal van rijkdom, religie, macht en pracht, elk vanuit een eigen invalshoek. Zo komt in Amsterdam de Etruskische man aan bod (krijgsheren, priesters, prinsen) en in Leiden de vrouw (godinnen, priesteressen). Blikvangers zijn de vondsten uit rijke prinsen- en prinsessengraven, zoals gouden sieraden en bronzen wapens. Maar bijzonder zijn ook de godsbeelden, as-urnen en  kleurige fresco’s.

De Etruskische cultuur was ruim 3000 jaar geleden de hoogst ontwikkelde beschaving in Midden-Italië. Ze leefden honderden jaren voor de komst van de Romeinen met de grootste bloei in de periode rond 600 v.Chr. Nog steeds wordt de geschiedenis herinnerd, want de ruïnes van hun imposante graven markeren het romantische landschap van Toscane en Umbrië. Ook de kunst spreekt tot de verbeelding, zoals de kleurrijke schilderingen en het goudsmeedwerk. Vele Italiaanse musea beschouwen het als belangrijk cultureel erfgoed.

In de Nederlandse dubbeltentoonstelling zijn meer dan 200 bruiklenen te zien van onder meer het Museo Archeologico Nazionale in Florence, het Museo di Villa Giulia in Rome en het Museo Civico Archeologico in Bologna.

14 oktober 2011 – 18 maart 2012 in Amsterdam en Leiden

www.allardpiersonmuseum.nl | www.rmo.nl

Bezoek ook de Toscane Umbrië markt op 14 oktober: Meer info

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button