Italiaans borrelen
Als in de Paesi Bassi de piepers om half 6 op het bord liggen gaat de Zuid-Europeaan nog lang niet aan de dis. De Hollandse magen moeten de eerste dagen in Italië meestal even wennen aan de tijd dat er wordt bijgetankt.
Pas vanaf een uur of 8 (hoe zuidelijker, hoe later) wordt er aan het bestellen van de antipasti gedacht. Tot die tijd moeten ook de Italiaanse motortjes wel blijven lopen dus wat is er dan lekkerder dan een paar snacks met een lekker drankje, in de namiddag en het begin van de avond. Maar dan geen Andre Hazes knakworst, vlammetjes of bitterballen, nee, hapjes op culinair verantwoord niveau in vele variëteiten en gedaantes. Zoals het Italië betaamt. borrelen all’italiana!
Bitter
Daar hoort natuurlijk een passend drankje bij en ook daar zijn Hollandse smaakpapillen niet altijd op berekend. Bitter is namelijk het credo! Een smaak die vele, misschien door de welhaast maniakale toevoeging van suiker in zo’n beetje alle supermarktproducten, niet kunnen waarderen. In Italië zijn ze er echter dol op. Vanwege de smaak, maar, naar verluidt zijn bittere drankjes ook de beste dorstlessers. Tot slot zijn gesuikerde of alcoholische dranken niet goed voor de eetlust. Il Giornale slaat na een Hollandse borrel met een paar biertjes en het nodige vet de uitgestelde hoofdmaaltijd ook meestal over.
Aperol
Een bekend Italiaans aperitief is de Aperol. Op de (Noord)Italiaanse terrasjes lijkt het soms net Koninginnedag als de kleurrijke oranje glazen geserveerd worden. Deze ‘oranjebitters’ worden meestal gemengd met prosecco en/of bronwater met bellen (‘Spritz‘). Samen met een stukje gedroogde worst, vis of minipizza geniet je van het leven.
Shaken, not stirred
Een andere wereldberoemde bitter is Campari, net als de Italiaanse staat viert het in 2011 haar 150-jarig bestaan. Het wordt al sinds 1860 (Gaspare Campari was de oprichter) gemaakt volgens hetzelfde geheime recept. Net als Aperol is Campari zeer geschikt voor de mix en maak je er de lekkerste cocktails mee. Alhoewel bekend is geworden dat hij in de nieuwe bondfilm een Heineken biertje bestelt is de Americano van Bond, James Bond (“shaken, not stirred”) nog altijd een klassieker. Zie recept onderaan de pagina.
Wie jarig is trakteert en daarom lanceerde Campari in 2011 collectoritems. Speciale gelimiteerde etiketten van de wereldberoemde Braziliaanse kunstenaar Romero Britto sierden de fles. Het etiket was in eerste instantie ontworpen om het 150-jarig bestaan te vieren op de Braziliaanse markt maar na vele positieve reacties is besloten de serie wereldwijd te verkopen. Bent u een echte fan dan is er misschien nog een exemplaar bij uw locale slijterij te krijgen.
AMERICANO
Deze beroemde cocktail is voor het eerst geschonken in de bar van Gaspare Campari in de jaren ‘60 van de 19e eeuw, waar hij bekend stond als de Milano-Torino, een verwijzing naar de twee hoofdingrediënten. Later werd deze cocktail de Americano genoemd, naar de Amerikaanse toeristen die het graag dronken tijdens de drooglegging.
1 deel (3 cl) Campari
1 deel (3 cl) Cinzano Rosso (rode vermouth)
1 deel (3 cl) sodawater (spa rood) ijsklontjes