NieuwsToscaneVakantie

Italiaan stapt steeds vaker op de fiets

Fietsende Italianen. Vanuit Nederlands perspectief denken we dan meteen aan Coppi, Bontempi en Pantani die honderdduizenden kilometers wegtrapten op de racefiets. Het land met de glooiende Toscaanse en Umbriase heuvels en zijn spitse bergreuzen  in Trentino, Aosta en de Abruzzen (75% van Italië is heuvel of bergachtig) zou in principe alleen met minimaal vijftien versnellingen bedwongen kunnen worden. Een Italiaan met boodschappen en twee kinderen op de fiets  is inderdaad ook in niet in al te veel ‘citte’en ‘paese’ te vinden.

Toch is een deel van Italië zo plat als een Nederlands dubbeltje. Uiteraard denkt u dan meteen aan de Po-delta maar ook veel streken aan de kust zoals bijvoorbeeld bij Pisa, Lucca en Viareggio lenen zich uitstekend voor een rondje op de ‘Hollandse’ fiets . Il Giornale keek rond in deze plaatsen en zag Nederlandse taferelen met subtiele cultuurbepaalde verschillen.

Fietsers en fietsen in alle soorten en maten. Inderdaad, moeders met een kleine voor- en achterop maar dan niet op een oerdegelijke onverwoestbare Batavus. Nee, stijlvolle lichte fietsen met fraaie kinderzitjes en mandjes.  Niet alle exemplaren zijn even goed onderhouden, ook dat kennen we.

Een fiets in Viareggio
Hier hoeft echt geen betonschaar aan te pas te komen…

Het dievengilde is kennelijk nog onvoldoende in de fiets geïnteresseerd want van veel fietssloten schiet de Nederlandse fietsendief langdurig in de lach. Il Giornale bezocht nagenoeg alle Italiaanse regio’s maar kon zich niet herinneren ooit een echt vrijliggend fietspad te hebben gezien. In Viareggio heeft de fietser zijn eigen weg. Als klap op de vuurpijl met een echt fietspadbord inclusief begeleidende tekst voor diegene die nog niet zo vertrouwd met het fenomeen is.  Ook in het fietstempo duidelijke verschillen. Nederlanders trappen door want we hebben geen tijd . De Italiaan geniet van de omgeving en past zich tevens aan de soms tropische temperaturen.  Met een zwoele pedaalslag begeeft men zich door het hectische verkeer. Ook zagen we de elektrische fiets die in de glooiende gebieden zonder twijfel  een grote toekomst tegemoet gaat.

Bord voor fietpad in Italie
Verklarende tekst voor als je het bord nog nooit hebt gezien

De Italiaanse overheid stimuleert het fietsgebruik om de kleine binnensteden van autogebruik te ontlasten.  In diverse steden zoals Milaan, Rome en Bologna zijn er succesvolle projecten met leenfietsen. De Italiaanse regering nam in 2009 het besluit om iedereen die een nieuwe fiets kocht een korting van 30%,  met een maximum van 700 euro, te subsidiëren. De regeling gold voor alle type fietsen.

Voor een ongeoefende fietser is het erg leuk om steden en dorpen per fiets te verkennen. Probleem vormt echter wel vaak de verbinding tussen plaatsen. Daar geen vrijliggende fietspaden zoals we in Nederland gewend zijn. Als het drukke (vracht)verkeer met meer dan 100 km/u op een smalle provinciale weg langs raast wordt het Italiaanse fietsavontuur opeens een Russische roulette .

Aan dit probleem probeert de Italiaanse vereniging ‘Amici dela Bicicletta’ (Vrienden van de Fiets) wat te doen. Ze is bezig met het opzetten van een routenetwerk in Italië van de Zwitserse grens tot de zuidpunt van Sicilië. Totaal beslaat het netwerk in de toekomst veertien fietsroutes, 8 in de Noord-Zuid-richting, 6 in de Oost-West-richting.

Fietsroutes in Italie
Italiaanse fietsroutes

Zet dus als  u vertrekt uw tweewielers op het dak of huur een fiets te plekke. De auto thuislaten kan ook.  Diverse reisorganisaties als Kras en 5alberi bieden vlieg-fietsvakanties aan.

Handige links

Kinderzitje op een Italiaanse fiets
Zitje voor de bambini
Hollandse fiets in Italie
Een heel eind gefietst?
fiets in Italie
Fietsen in Pisa
Ook in Pisa wordt veel gefietst
Fietsen in het centrum van Pisa
Rondje fietsen, praatje maken.
Fietstas voor op het frame
Niet gespot, wel stijlvol. Verkrijgbaar bij www.dokterstassen.nl

Een reactie

  1. Boeiend artikel om te lezen. Leuk geïllustreerd.
    Wanneer je in Italië bent en je ziet een verkeersbord dat uit Nederland lijkt te komen is het net alsof er iets niet klopt. De Italiaan hoort toch op de Vespa! Maar leuk dat dit het tegendeel bewijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button