Nieuws

Italiaan ook in Nederland op vakantie

Ja, voor ons is Italië het beloofde vakantieland waar we het liefst zo vaak mogelijk naar afreizen. Maar komt de Italiaan ook wel naar ons? Zoals je vast weet gaan Italianen massaal in eigen land op vakantie en geef ze eens ongelijk. Maar de klik tussen Nederland en Italië is er op alle fronten. Steeds meer Italianen bezoeken ons land. Door de opkomst van low-cost maatschappijen zijn bijvoorbeeld stedentrips voor Italianen ideaal voor een korte vakantie naar het buitenland.

Dat bleek ook in 2013 tijdens de troonswisseling. Het aantal boekingen vanuit het buitenland rond 30 april steeg met 25%. Maar vanuit Italië was de belangstelling het allergrootst. Een stijging van 35%, nog meer dan de Duitsers!

Met de campagne 'Meet Mr Holland'wordt de Italiaanse congresbezoeker verleid.
Met de campagne ‘Meet Mr Holland’wordt de Italiaanse congresbezoeker verleid

Italianen op plaats zes

In 2012 kwam bijna 4% van alle bezoekers aan Nederland uit Italië. Daarmee staat dit land op plaats zes van buitenlandse bezoekers, in totaal gaat het om 436.000 gasten uit Italië.  Bijna 90% van de Italiaanse bezoekers komt uit Midden- en Noord-Italië en het merendeel komt met het vliegtuig. Van de Italianen komt 65% uit toeristisch oogpunt naar Nederland, bijna een derde heeft een zakelijke reden (31%). Italianen komen vooral in hun vakantiemaand augustus naar Nederland.

Twee derde van de Italiaanse gasten verblijft bij een bezoek aan Nederland in een van de grote steden. Bijna de helft gaat naar Amsterdam, dat daarmee de grootste trekpleister van Nederland voor Italianen is.

Italiaanse reizigers houden van stedentrips en zijn zeer geïnteresseerd in cultuur en kunst. Museumbezoek of een andere (historische) bezienswaardigheid staan dan ook bovenaan het activiteitenlijstje.

Italianen vallen voor de ‘Hollandse iconen’

De Italiaanse vakantieganger is gek op onze bekende attracties. De grachten, de kaas, het Delfts Blauw, de tulpen en de molens. Dat vindt de Italiaan uniek blijkt uit onderzoek. Het contrast tussen heden en verleden vinden ze fascinerend. Italianen vinden Nederland daarom een aantrekkelijke en veelzijdige vakantiebestemming.

Italiaanse toeristen zijn ook gek op onze bloemen want die zijn in Italië twee tot drie keer zo duur.  Daarnaast wint de fiets aan populariteit. Italianen vinden Nederland een ideaal fietsland gezien de veiligheid die de duizenden kilometers aan fietspaden bieden.

Met deze plaatjes maakt Nederland in Italië reclame
Met deze plaatjes maakt Nederland in Italië reclame

Bijna evenveel Italiaanse als Nederlandse bezoekers in Van Gogh Museum

Mede dankzij het Italiaanse onderwijs zijn Italianen echte cultuurminnaars. Eén van de iconen die de Italianen dan ook aanspreekt, is het Van Gogh museum. In 2012 was tien procent van de museumbezoekers uit Italië afkomstig. Dat komt neer op bijna 150.000 Italianen, bijna evenveel als het aandeel Nederlandse bezoekers. Meer dan één op de drie Italianen bezoekt het museum als ze in Nederland zijn dus wil je je Italiaans ophalen; ga dan even in de rij staan in Amsterdam!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button