HuizenLombardijeMilaanNieuwsRegio'sStedenVakantie

Wonderwoods Utrecht Italiaans ontwerp

Het Verticale Bos in Milaan is voor de Nederlandse vastgoedwereld bijna een bedevaartsoord en de Chinezen zijn ook onder de indruk. Het idee is nu dat de bomen de smog gaan opzuigen in de vervuilde Chinese stad Nanjing. Een Italiaans architectenbureau heeft voor de stad twee groene torens met 1.100 bomen en 2.500 planten ontworpen op basis van de torens in Milaan.

Wonderwoods Utrecht Italiaans ontwerp

Het Bosco Verticale zijn twee woontorens in Milaan vol met groen, bedoeld als nieuwe standaard voor duurzaam bouwen in de betonnen jungle van de stad. Planten helpen de hoge torens om het
microklimaat te herstellen en stofdeeltjes te filteren.
Op alle balkons staan bomen, sommigen tot wel 6 meter hoog, die reageren op het weer. In de zomer zorgen ze voor schaduw en filteren de lucht, in de winter laten de kale bomen zonlicht door. De planten filteren het water en met zonnepanelen voorziet het gebouw in de eigen energie. Het innovatieve project van Stefano Boeri ontving meerdere internationale onderscheidingen en
wordt nu ook in andere plaatsen geïntroduceerd.

Update juni 2017

Stefano Boeri bouwt bosgebouw nu ook in Utrecht

Aan de Jaarbeursboulevard in Utrecht worden de komende jaren een hoop stenen gestapeld. Onlangs werd bekend dat Stefano Boeri ook hier een grote steen gaat bijdragen. Het plan Wonderwoods van de Italiaanse architect samen met een Nederlandse bouwer en ontwikkelaar, won recent de aanbesteding voor het gebied. Het idee is om de natuur terug in de stad te halen voor een gezonder leven. Healthy Urban Quarter heeft de gemeente het terrein waar nu nog een parkeerplaats is genoemd. Er komen twee woontorens van respectievelijk negentig en zeventig meter. De hoogste is van Boeri, die komt aan de Croeselaan.

Net als in Milaan zal het gebouw eruit zien als een verticaal bos. De ontwerpers kregen voor het Nederlandse klimaat advies van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. De koelende werking van bomen en planten was voor de gemeente Utrecht ook een van de redenen om te kiezen voor het ontwerp. Volgens de gemeente moet het gebouw een echt statement worden voor de stedenbouwkundige ontwikkeling in Utrecht.

Duur

Overigens zullen het geen goedkope optrekjes worden is de verwachting. Toch zal een deel van de appartementen betaalbaar blijven. Die worden gereserveerd voor mensen die een publieke functie bekleden in de stad. In 2022 moet het klaar zijn.

Update april 2023

Zoals wel vaker is de geplande opleverdatum niet gehaald. Dat wordt nu 2024. De eerste bomen werden onlangs geplaatst. Zie bericht.

Zo moet het er voor de Jaarbeurs in Utrecht vanaf 2022 uit gaan zien.
Wonderwoods Utrecht Italiaans ontwerp

Wonderwoods Utrecht Italiaans ontwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button