algemeenNieuwsSmaken

Iozzino, de lekkerste pasta uit de Gragnano

“We kiezen voor kwaliteit met respect voor vakmanschap en historie” 

Deze lente slaan we even een brug tussen de klei in ons Westland en de graanvelden bij Napels. Met Frank van der Windt als bruggenbouwer van dienst. Een echte fijnproever willen we hem noemen en harde werker ook. En die gemeenschappelijke neus voor smaken en zaken heeft hem letterlijk ver gebracht. Frank heeft over de hele wereld ervaring opgedaan met interessante producten en concepten van Azië tot Noord- en Zuid Amerika. Toen niet lang geleden pasta uit de Gragnano streek bij Napels werd geproefd was het liefde op het eerste gezicht. “Dat moeten ze in Nederland proeven!” 

Frank kreeg als jonge, creatieve ondernemer de internationale wereld van de productie en het vermarkten van voedingsproducten met de paplepel ingegoten. De afgelopen jaren reisde hij de wereld over voor de handel in noten en gedroogd fruit, en dan leer je nogal wat mensen kennen natuurlijk.

De ‘bronzen mal’

Frank: “Gedurende mijn vele zakenreizen heb ik altijd oog gehouden voor specifieke mogelijkheden, interessante concepten en bijzondere producten. Ik vind het namelijk heel erg belangrijk dat je een bepaald gevoel hebt bij het product waar je mee bezig bent omdat dat volgens mij de enige manier is om enthousiasme, passie en kennis van zaken goed over de bühne te krijgen. Het gaat om een puur product en het daarbij horende eerlijke verhaal.”

Liefde op het eerste gezicht dus meldden we al, toen een van zijn reizen hem bracht bij de pasta’s van de familie Iozzino uit Gragnano. Gragnano dus, algemeen erkend als bakermat van toppasta. De euforie was groot:

“Zoveel historie, zoveel vakmanschap en traditie gekoppeld aan de liefde voor hun product, en dat al sinds 1797! Waar vind je zoiets moois?!”

In Gragnano is een speciaal microklimaat. In combinatie met de beste grondstoffen en kennis werd de best mogelijke pasta geboren. “Precies wat we zochten”, zegt Frank. “Novus Ventus International, ons familiebedrijf waar ik o.a. samen met mijn twee zussen werk, is altijd op zoek naar onderscheidende producten en concepten, en ik weet zeker dat we met de pasta’s van de familie Iozzino zo’n product hebben gevonden. We zijn vliegensvlug afgereisd naar Gragnano, aan de schitterende Amalfi kust, net iets onder Napels. Wat we daar vonden was uniek. Pasta en pasta maken zit in de vezels van het dorp en zeker in de genen van onze partners, die graag met ons de mogelijkheden buiten Italië zouden willen verkennen”.

Een Nederlands-Italiaans verbond werd gesloten en dat moest zo snel mogelijk aan de wereld kenbaar worden gemaakt. Op de Horecava in Amsterdam werd de nieuwe aanwinst begin dit jaar trots gepresenteerd. “De reacties van de horecakenners overtroffen onze stoutste verwachtingen.

Frank van der Windt en de Iozzino broers

Bijzonder enthousiast waren ze over de 15 verschillende type pasta’s in de hoogwaardige luxe verpakking. De kenners weten namelijk dat pasta, die op deze ambachtelijke manier wordt geproduceerd, een ander bereidingsproces vraagt. De pure Italiaanse semolina tarwe, de bronzen mallen, de speciale drogingsprocessen en de daardoor poreuze structuur, vraagt speciale aandacht bij de bereiding. Vaak moet je de pasta iets langer koken maar daar krijg je dan ook iets voor terug dat de moeite meer dan loont. Het lijkt wel kunst!

Het eeuwenoude recept en procedé van de griesmeel van harde tarwe en het water uit dit deel van Italië, vormen de basis waarna de pasta door brons wordt gevormd en langzaam wordt gedroogd. Dit geeft de pasta de specifieke ruwheid waardoor het perfect mengt met de saus. We zijn dus helemaal in de ban geraakt van Pastificio F.lli Iozzino (de afkorting F.lli betekent Fratelli, gebroeders) en zijn trots om dit eerlijke en pure product exclusief in Nederland te vertegenwoordigen. Ik kan niet wachten om het heel Nederland te laten proeven!”.

De pasta’s zijn verkrijgbaar bij hoogwaardige speciaalzaken en restaurants en via de Novus Ventus webshop: www.deli-pasta.nl.   

Soorten pasta in Italië

Italië is het land van de pasta. BASTA! Maar er zijn verschillen. Zo is het noorden bekend om zijn verse varianten, zoals tortellini en tagliatelle. Het zuiden is kampioen in de droge pastasoorten, zoals penne, spaghetti en maccheroni.

Gragnano, in de golf van Napels, wordt door de strategische ligging beschouwd als het hart van de pastakeuken. Al meer dan 1.000 jaar wordt in deze streek de beste pasta gemaakt.

De kust van de Gragnano

De positie van Gragnano, in tegenstelling tot die van andere gebieden waar graan wordt gemalen, lijkt echter altijd een magische plek te zijn geweest voor de pastaproductie. Het was voor de Europese Unie reden om de “Pasta di Gragnano” met het keurmerk IGP te beschermen, de Beschermde Geografische Aanduiding 

Geschiedenis van een familiebedrijf

Het is inmiddels zo’n twee eeuwen geleden dat de broers Iozinno, Ferdinando, Luigi, Carlo en Antonio, met hun vader Marcantonio, begonnen met het produceren van 100% tarwepasta in de familiemolen. Niet alleen hun productie was bijzonder, ook de locatie van de oorspronkelijke molen was dat. Het schone water uit de stromen van het Lattari-gebergte was hiervoor ontzettend belangrijk, evenals de frisse wind die ervoor zorgde dat de pasta goed droogde. Tel daar de zonnige vallei en het juiste vochtpercentage van dit gebied bij op en zie hier de garantie voor topkwaliteit.

Met deze molen, Lo Monaco, uit eind 17e eeuw, werd vanaf die tijd de eerste pasta gemaakt

Later werden wegen en gebouwen zelfs zo aangepast dat Gragnano optimaal profiteerde van de zon en de bergwind.

Het traditionele productieprocedé is vandaag nog steeds hetzelfde. Het pure water komt uit de lokale Vernotico bron. Het droogklimaat wordt nagebootst en is geperfectioneerd middels zogenaamde ‘statische droogcellen’. Met hard werken, enorme passie en wat geluk van moeder natuur, bouwde de familie Iozzino zo een prachtig bedrijf op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button