Nieuws

Inter Milaan deels in Chinese handen

Op deze site las je al veel berichten over de Italiaans-Chinese relaties. Niet zo blij waren ze in Italië toen de Chinezen veel industrieën overnamen, zoals bij voorbeeld het marmer en textiel. Toen echter bleek dat door de toegenomen welvaart in China er vliegtuigen vol met Italiaanse luxeproducten werden verkocht, was de stemming een stuk positiever.

Ook in China zijn ze gek op ‘made in Italy’ maar ook op ‘go to Italy’. Een nieuw rood toeristenleger wordt met open armen ontvangen in de hotels van Rome, Florence en Milaan. Tot slot waarschuwde Minister Tremonti van financiën ooit voor China’s “kolonisatie” van Europa, maar tegenwoordig zit hij vaker in Peking dan in Rome om Italiaanse staatsobligaties aan de Chinezen te verkopen. Italië heeft de investeringen hard nodig.

In China zijn ze gek op voetbal en daarom wordt er nu ook in het Italiaanse voetbal geïnvesteerd. Wesley Sneijder’s werkgever Inter Milaan komt deels in Chinese handen omdat de China Railway Construction 15%  van de aandelen van de  familie Moratti overneemt. Die was al een tijdje op zoek naar nieuwe financiers voor de club. De Chinezen worden de op één na grootste aandeelhouder in de Nerazzurri, de achttienvoudig kampioen van Italië.

Met het nieuwe Chinese kapitaal wil eigenaar Massimo Moratti zijn sportieve ambities met Inter Milan omhoog schroeven, om in de race kunnen blijven met andere kapitaalkrachtige Europese topclubs.

Nieuw, eigen stadion

Financiële details zijn niet bekend maar wel zou de bouw van een nieuw eigen stadion door de Chinezen onderdeel zijn van de deal. Zoals je weet speelt Inter net als rivaal AC Milaan in hetzelfde stadion, het Stadio Giuseppe Meazza, genoemd naar een legendarisch speler van de club. Als AC Milan thuis speelt heet het stadion echter San Siro.
Het nieuwe stadion moet in 2017 klaar zijn, aldus de bronnen. Het komt 2,5 kilometer van het huidige te liggen en moet plaats bieden aan 60 duizend toeschouwers.

Update 2021

Het nieuwe stadion gaat nu echt gebouwd worden. Lees meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button