HuizenNieuws

In deze Italiaanse plaatsen koop je een huis voor één euro

De afgelopen jaren werd het een echte trend. Huizen die je voor slechts één euro kan kopen in Italië. Wat ooit begon op Sicilië, breidde zich als een olievlek uit over heel Italië. Bekijk het kaartje van alle dorpen en steden waar je tegenwoordig voor een prikkie eigenaar wordt van een huis in Italië. Maar let wel op de voorwaarden…

Ontvolking voorkomen, investeringen aantrekken en om vervallen gebouwen te renoveren. Dat zijn de belangrijkste redenen dat veel kleine gemeenten in Italië, al enige tijd huizen en appartementen te koop aanbieden voor het symbolische bedrag van 1 euro. Dit kan zeker een koopje zijn, maar voor zo’n mooi aanbod zijn wel voorwaarden.

Elke gemeente kan naar goeddunken een verkoopsysteem opzetten en voorwaarden daaraan verbinden. Maar gewoonlijk gaat het om slecht onderhouden huizen of appartementen, of zelfs ruïnes. De gemeenten biedt ze niet zelf aan. Het zijn meestal particuliere eigenaren die het geld niet hebben om ze te renoveren.

Veel 1-euro huizen zijn in vervallen staat.

Het verkooptraject

De gemeente gaat eerst op zoek naar deze eigenaren en vraagt hen of zij hun huizen willen verkopen. Eenmaal gevonden zet zij het verkooptraject in gang en verzorgt zij de (snelle) verstrekking van de benodigde vergunningen voor de renovatie. Het systeem kan een win-winsituatie opleveren. Voor de eigenaars, die zich ontdoen van onbruikbare panden maar er nog steeds belasting over moeten betalen. Voor de gemeente, wier grondgebied opnieuw bevolkt wordt en vervallen panden gerenoveerd ziet, vaak in het stadscentrum. En niet te vergeten voor de kopers, die in feite alleen het geld voor de renovatie uitgeven en een tweede (of zelfs eerste) huis krijgen op vaak schilderachtige locaties.

Puntensysteem en voorwaarden

Ook plaatselijke bedrijven kunnen hiervan profiteren. Een van de aankoopvoorwaarden is de verplichting om het pand te renoveren, bij voorkeur met plaatselijke aannemers. De verkoop lijkt op een openbare aanbesteding. De belangstellenden moeten een bod doen waarin zij aangeven:

  • Welke prijs zij voornemens zijn te betalen. Het minimum is gewoonlijk 1 euro, maar hoger kan ook, bij eigendommen van grotere waarde.
  • Binnen welke termijn de renovatie wordt uitgevoerd
  • Of zij een plaatselijk bedrijf zullen inhuren om het werk uit te voeren (dit is niet verplicht) en
  • Of zij voornemens zijn in het pand te wonen of het als vakantiehuis te gebruiken.

De gemeente geeft vervolgens voor elk antwoord punten en het onroerend goed wordt verkocht aan degene die de hoogste score behaalt. De punten hangen uiteraard af van de belangen van de eigenaar, maar ook van de gemeente. Wie een hogere prijs biedt krijgt meer punten dan wie een lagere prijs biedt, Maar dit is niet per se voldoende om de woning te krijgen. Het toevertrouwen van de werkzaamheden aan een plaatselijk bedrijf of het gaan wonen in de woning kan bijvoorbeeld meer punten opleveren, dan de woning door een bedrijf buiten de regio op te laten knappen of de woning uitsluitend voor vakanties te gebruiken.

Juridisch

Vanuit juridisch oogpunt is het dus van belang na te gaan hoe het bod wordt gepresenteerd en wat de gevolgen zijn indien dat wordt aanvaard. Zodra namelijk het bod is gedaan, kunt u er niet meer van af of er wijzigingen in aanbrengen zonder het risico te lopen op sancties of een vordering tot schadevergoeding.
Alvorens aan het avontuur te beginnen doet u er dus goed aan de hulp van een professional in te roepen.

Roberto de Falco, FJP Advocaten, info@fjplaw.nl

Kaart met aanbod 1 euro huizen

Hoe het begon in Gangi op Sicilië

Koopjesjagers uit de hele wereld streken in 2014 neer in het Siciliaanse dorp Gangi. Ze hadden het oog laten vallen op een optrekje met de prijs van één euro. Hardnekkige problemen vragen soms onorthodoxe maatregelen dacht het gemeentebestuur. Net als veel andere dorpen op het platteland, vergrijsde ook het 7.000 inwoners tellende Gangi met alle gevolgen van dien. Daarom besloot het dorp 20 panden voor € 1,- te koop aan te bieden, in de hoop dat ze werden opgeknapt én bewoond, het liefst door jonge mensen. 

Het idee haalde al snel de wereldpers. Meer dan 8.000 telefoontjes en e-mails kreeg de makelaar, 150 mensen uit de hele wereld kwamen echt kijken. Opvallend veel Brazilianen zaten daarbij. Dat zijn vaak tweede generatie Siciliaanse emigranten die nu terug willen naar de wortels. Voorwaarde was wel dat de nieuwe eigenaar binnen een jaar zou beginnen met renoveren.

Actueel aanbod koophuizen in Italië

Bekijk op onze site een actueel aanbod koophuizen in Italië via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button