Italie EvenementItalië Evenement 2022Nieuws

Il Giornale kiest thema Venetië voor evenement

Il Giornale Italië Krant is natuurlijk weer van de partij op het grote Italië Evenement in Haarzuilens. Bezoek ons op standnummer 302, bij de pinautomaat. Dit keer is onze stand in Venetiaanse sferen!

Herinner je je het Italië Evenement van 2015 nog? Een echte Venetiaanse gondel voer toen door de gracht van Kasteel de Haar. Dat was een spectaculair gezicht! Daarom lieten we ons inspireren. Twee gondeliers in Venetiaans decor verwelkomen je graag op onze stand. Naast de nieuwe krant hebben we weer de Italië stickers te koop, DVD’s, sokken van Carlo Lanza en nu ook reisgidsen.

Strenge eisen voor gondels in Venetië

Gondels varen al duizend jaar met de gondeliers door de kanalen van Venetië. Momenteel zijn er zo’n 600 gondeliers in de stad en die zijn nu weer volop actief na twee jaar duimen draaien.

Ooit verwierven ze erfrecht voor het beroep. Zo blijft het beroep generaties lang in dezelfde familie. Maar voordat je het water op mag moet je eerst naar de vaarschool. De lessen worden afgesloten met een pittig examen in een gondel van de beroepsvereniging Ente. Niet alleen is vaartechniek verreist. maar ook talenkennis en alles over de geschiedenis van de stad.

Na het examen ga je stagelopen. Als die periode goed is volbracht, kom je in aanmerking voor de felbegeerde vergunning. Maar dan is de missie nog niet helemaal geslaagd. Je begint namelijk als invalgondelier als er iemand met vakantie of ziek is.

Een eigen gondel is de droom van ieder jongetje uit de familie (na 9 eeuwen voer in 2010 de eerste en nog steeds enige vrouw). De bouw duurt ongeveer twee maanden en dat moet volgens strenge eisen voor gondel en bouwer. Een gondel is ongeveer 11 meter lang en weegt zo’n 600 kilo. Een Venetiaanse gondel bestaat uit maar liefst acht verschillende houtsoorten; iep, mahonie, berk, eik, linde, kers, walnoot en lariks. Een unieke boot dus met niet minder unieke kapiteins. 

Meer vrouwelijke gondeliers

Twaalf jaar geleden was het dus zover. Eindelijk was er een vrouw die zich aan het vak waagde. Het viel de eerste jaren niet mee voor de inmiddels 37-jarige Giorgia Boscolo. De moeder van vier kinderen kreeg argwanende blikken van de collega’s en vocht tegen de vooroordelen maar ze hield vol. Nu vragen toeristen zelfs speciaal naar haar. Deze maand is ze niet meer de enige vrouwelijke gondelier in de Venetiaanse wateren. Drie vrouwen behaalde onlangs het felbegeerde diploma. Lees meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button