FilmKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Il Capitale Umano volgend meesterwerk van de Italiaanse cinema

Vorig jaar zomer kaapte de film Il Capitale Umano de meest prestigieuze prijs van de David di Donatello, die van beste film, weg voor de gedoodverfde winnaar La Grande Bellezza. Deze film won dan wel een Amerikaanse Oscar, Il Capitale Umano ging met eer aan de haal van de Italiaanse Oscars. Deze topfilm gaat 22 januari in Nederland in première. 

Il Capitale Umano is een Italiaans drama naar de roman Human Capital van Stephen Amidon. Regisseur Paolo Virzì verplaatste het verhaal van Amerika naar hedendaags Italië en splitste de plot op in drie hoofdstukken die zowel narratief als visueel van toon verschillen. De film begint op een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië, waar een fietser van de weg wordt gereden en gewond in een gracht belandt. Vervolgens zien we de gevolgen van deze gebeurtenis voor twee zeer verschillende gezinnen: dat van Dino en zijn tienerdochter en dat van de steenrijke Giovanni en zijn vrouw Carla. Het resultaat is een meeslepend en zorgvuldig geconstrueerd verhaal met glansrollen voor twee van Italiës meest gevierde actrices, Valeria Bruni Tedeschi en Valeria Golino. De sterke cast bestaat verder uit Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Guglielmo Pinelli en Fabrizio Gifune. 

Il Capitale Umano poster nbOverladen met prijzen

De Italiaanse cinema is dus springlevend en populair. Il Capitale Umano is na La Grande Bellezza de volgende parel die te zien is in de Nederlandse filmtheaters. Met name het acteerwerk wordt geroemd. Naast maar liefst 7 keer de David di Donatello, onder andere voor Beste Film, Beste Actrice en Beste Script kreeg de film drie keer een Silver Ribbon Award en waren er twee nominaties voor de European Film Award.

Niet zo gek dus dat de Italianen deze film instuurden voor de Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film, die de Italiaanse cinema vorig jaar zo glorieus in de wacht sleepte.

Bekijk de trailer

Valeria Bruni-Tedeschi  Fabrizio Gifuni
HumanCapital72dpi001
Valeria Bruni Tedeschi
3Z4B4245

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button