Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)Nieuws

IJsman Ötzi had kiespijn

In het hoge noorden van Italië waren we dus een paar dagen, Zuid Tirol, Alto Adige. Een bijzondere regio, alleen al vanwege de Duitse taal die er gesproken wordt. Veel inwoners voelen zich toch 100% Italiaan en dat ze Duits spreken (ca. 70%) doet daar niets aan af. Hoe ijsman Ötzi zich gevoeld heeft weten we niet precies. Deze 5.300 jaar oude inwoner heeft het in ieder geval koud gehad want hij lag eeuwen onder het ijs. En dan had hij ook nog kiespijn is nu bekend geworden!

Ötzi had een slecht gebit. Dat bleek onlangs uit een scan van de tanden van de beroemdste prehistorische mens, die nu in het museum van  Bolzano een stuk prettiger ligt, dan in de gletsjer waar hij in 1991 gevonden werd door wandelaars. Hij had ernstig tandbederf, diepe littekens, infecties en een dode tand die door de onderzoekers wordt toegeschreven aan een klap of ongeluk.

otzi2

De geleerden en gebitsprofessoren zijn erg opgewonden door deze ontdekking omdat Ötzi gebitsproblemen had die nu nog steeds voorkomen. De afgelopen jaren werden ook veel andere ontdekkingen aan zijn lichaam gedaan die van grote waarde waren voor de wetenschap.

Ötziborrel
Ötziborrel

Het verhaal is fascinerend en daardoor trekt hij ondertussen steeds meer bezoekers (al 3,5 miljoen) naar het museum. Ook met de Ötzi marketing wordt goed geld verdient. De Ötzi-app is voor de kids erg leuk net als de tekenfilm en het Ötzi ijsje. De Ötzi schnaps gaat er bij de papa’s goed in. Door de enorme media-aandacht van de afgelopen jaren, waaronder tientallen Tv-documentaires, is de oudste mummie buiten Egypte uitgegroeid tot een wereldster.

Ötzi is te zien in het  Zuid-Tiroolse Archeologisch Museum in Bolzano (Bozen). Zeer de moeite waard als je in de buurt bent.

Website: www.iceman.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button