NieuwsSmakenWijn

Ierland wil waarschuwing voor wijn. Italië protesteert

Ierland wil een waarschuwing op wijnflessen zetten die kopers bewust moeten maken van de risico’s van alcohol. De Italiaanse wijnproducenten zijn furieus, nadat het plan van Ierland door de EU is goedgekeurd.

De Ierse regering wil op alle alcoholhoudende dranken die in het land verkocht worden, een etiket met voorlichting over de gevaren. Daarbij moet je denken aan de huiveringwekkende teksten zoals die op pakjes sigaretten staan. De teksten gaan over het verband tussen alcohol en kanker maar ook over het risico op een leveraandoening of de mogelijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Een belachelijk plan!

De Italiaanse wijnboeren én ook de regering noemen het een belachelijk plan. Er is een groot verschil in de risico’s tussen matige consumptie en alcoholmisbruik menen ze. De machtige Italiaanse landbouwvereniging ziet het plan zelf als een ‘directe aanval op Italië’. Italië is de grootste wijnproducent en exporteur ter wereld. De stap vormt een gevaarlijk precedent stelt het land.

Alcoholmisbruik is in Italië nauwelijks een probleem, in tegenstelling tot sommige landen in Noord- en Oost-Europa. Gematigde en bewuste consumptie van kwalitatieve dranken met een laag alcoholgehalte zoals bier en wijn, vormt geen enkel probleem voor de gezondheid luidt het argument.

“Wijn veroorzaakt ernstig schade voor de gezondheid als je het niet drinkt”, liet de Italiaanse minister van landbouw tijdens het begin van de carnavalsperiode op Twitter weten.

Italië is niet meteen bang dat een mogelijk dalende Ierse consumptie ze meteen met volle kelders laat zitten. Maar het land vreest het bekende schaap en de dam die wél tot economische schade kan leiden.

De lobby van Italië in Europa heeft succes. 13 andere EU-lidstaten zijn het geheel of gedeeltelijk oneens met het Ierse plan. Maar tegenhouden lijkt lastig na het groene licht van de commissie. De regering in Dublin heeft de etiketten inmiddels gepresenteerd aan de Wereldhandelsorganisatie WTO. Italië is van plan tot de hoogste rechter te procederen om de etiketten van de flessen te weren.

Nutriscore

Italië heeft vaker een eigen kijk op voeding en gezondheid. Vorig jaar liepen de spanningen hoog op rond de Nutriscore. Dat is een label op voedingsproducten dat met vijf letters aangeeft of een product gezond is of niet. Lees meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button