Huizen

HUISJE, BOOMPJE, ZORGEN IN ITALIË

Crisis in Griekenland, crisis op de beurs, crisis op het Binnenhof en binnen de korte keren is het crisis aan de keukentafel. Ja, het kan snel gaan met slecht-nieuws-berichten; voordat u het weet belandden de problemen in Zuid-Europa op uw Hollandse bordje. Sterker nog, voordat u het weet voelt u het in uw eigen portemonnee.

Specialisten: “Nu kopen, maar niet zonder ervaren makelaar”

Eerlijk is eerlijk, de economische ontwikkelingen in Europa baren zorgen en roepen vragen op. Bijvoorbeeld over de huizenmarkt. Berichten over sterke prijsdalingen in landen als Spanje en Turkije doen ook de buitenlandse huizenkoper in Italië aarzelen en afwachten om te zien wat er zal gebeuren met de prijzen in ‘hun’ land. Een eenduidig antwoord is niet te geven omdat in Italië een belangrijk onderscheid bestaat tussen onroerend goed bestemd voor lokale bewoning en (luxe) onroerend goed voor de buitenlandse tweede huizenkoper.

Il Giornale della Fiera stelt graag gerust en klopte aan bij de Nederlandse deskundigen op de Italiaanse markt. Is onze euro ook in Italië nog een daalder waard?

Nella van Ast van Van AstgoedNella van Ast, Van Astgoed b.v. www.vanastgoed.nl

Moeten we ons zorgen maken over de huizenmarkt in Italië?
“Nee, we hoeven ons geen grotere zorgen te maken dan in Nederland. De vraagprijzen voor huizen die geschikt zijn voor buitenlanders als tweede woning zijn wel wat gedaald en de prijzen zijn veel beter onderhandelbaar dan twee jaar geleden. Doordat het eigenwoningbezit in Italië veel hoger is dan in Nederland en omdat het in Italië nog nooit mogelijk is geweest om een hypotheek te verkrijgen van meer dan 80% van de waarde van de woning, zit de woningmarkt in Italië structureel beter in elkaar dan in Nederland.”

 Nu kopen of nog even wachten?
“Wat de economie gaat doen weet niemand. Feit is dat in Italië huizen traditioneel vrij lang te koop staan en dat zal er nu niet beter op worden. Echter, omdat er gemiddeld weinig hypotheekdruk is zijn de gedwongen verkopen schaars. Op dit moment hebben wij dan ook geen signalen dat prijzen nog substantieel gaan zakken en of dat er straks meer koopjes gaan komen. De koop uitstellen zou in onze beleving meer te maken hebben met voorzichtigheid vanuit de Nederlandse koper dan een overwogen besluit te wachten tot het goedkoper wordt.”

Op welke wijze (en waar) is Van Astgoed eigenlijk actief in Italië?
“Van Astgoed is actief door heel Italië en uitsluitend in Italië met een team van vier specialisten. 90% van onze activiteiten bestaan uit het zoeken en vinden van woningen voor klanten en uiteraard het verzorgen van de gehele begeleiding die noodzakelijk is om tot een geslaagde transactie te komen. De overige 10% betreft de verkoop van woningen die wij zelf in de portefeuille hebben en de verkoop van woningen in Italië die in het bezit zijn van Nederlanders.”

De allermooiste plek voor een Italiaans huisje?
“Het hangt er natuurlijk erg van af wat je zoekt, maar onze favorieten: Desenzano sul Garda (echt Italiaans, veel vertier in de zomer en de winter, Venetië en Milaan in de buurt), Alba (rust, prachtige natuur, schitterende wijngaarden, Turijn en de kust in de buurt), Ostuni in Apulië (mooie stranden, heuvels, veel zon, fantastische keuken).”

Heeft u een gouden tip voor Giornale-lezers met dromen?
Fai da tè! Zelf een huis kopen in Italië kost altijd meer geld, meer tijd én meer ergernis. Stap daarom nooit zomaar een kantoor binnen! De kans dat uw belang werkelijk gediend wordt is klein, omdat de makelaar voor koper en verkoper werkt en de kans dat men speciaal voor u Engels of Duits spreekt, is erg klein. Bovendien laten ook de Italianen zelf zich altijd bijstaan door professionals.”

Nicolette van Kruiselbergen van Realmente Real estateNicolette van Kruiselbergen, Realmente Real Estate, www.realmente.nl

Moeten we ons zorgen maken over de huizenmarkt in Italië?
“Nee, de markt is nog steeds bruisend, ook vanwege de slechte koersen van aandelen en beursgang. Zelfs experts van internationale banken zeggen dat investeren in onroerend goed de beste investering is op dit moment. Daarbij geven ze bovendien de tip om te investeren in een toeristisch gebied. Het geeft wat extra inkomsten van de wekelijkse verhuur.”

 Nu kopen of nog even wachten?
“Ons advies is nu kopen.”

 Op welke wijze (en waar) is Realmente eigenlijk actief in Italië?
“In heel Italië. Ik heb er jaren gewoond, veel ervaring opgedaan en een betrouwbaar en solide netwerk opgebouwd, waar wij inmiddels al jaren mee samenwerken. Verder heeft Realmente ook een eigen kantoor in Italië aan het Gardameer. Wij begeleiden onze klanten bij het hele aankooptraject, ook klanten die zelf een woning hebben gevonden, vanwege de taal en gebruiken, die hier heel anders zijn dan in Nederland.”

 De allermooiste plek voor een Italiaans huisje?
“Onze favoriete omgevingen zijn de Marche en Salento (Puglië) in de hak van de laars.”

 Heeft u een gouden tip voor Giornale-lezers met dromen?
“Een uniek object met karakter is belangrijk omdat de waarde van iets unieks zeker zal stijgen in de toekomst.”

Laura de Rooy DekkerLaura de Rooy-Dekker, ItaliaCasa BV, www.italiacasa.nl

Moeten we ons zorgen maken over de huizenmarkt in Italië?
“Vanuit de hele wereld is er een vrij constante vraag gebleven naar mooie huizen en dat is te zien in de waardevastheid. Er zijn gebieden waar wel een dalend prijsniveau bestaat, maar tegelijkertijd zijn er gebieden waar de prijzen zelfs zijn doorgestegen. Zo verscheen er onlangs in een grote Italiaanse krant een artikel over huizenprijzen in Liguria. Tussen Imperia en Ventimiglia heeft de kust de afgelopen jaren enorme toeristische ontwikkelingen doorgemaakt, mede doordat vakantiegangers die traditioneel naar Zuid Frankrijk gingen de grens overstaken naar het rustigere Ligurië. In dit gebied zijn de huizenprijzen zodoende niet gedaald en voor wie uit investeringsoverwegingen een huis in Italië wil aanschaffen kan dit een interessant gebied zijn. Ook het Noord Italiaanse Merengebied is zeer stabiel.”

Nu kopen of nog even wachten?
“Alles overziende is het moment niet slecht om een aankoop van onroerend goed in Italië te overwegen. Het aanbod is groot en in bepaalde gebieden hebben prijscorrecties voor een realistischer prijsniveau gezorgd.”

Op welke wijze (en waar) is ItaliaCasa eigenlijk actief in Italië?
“Wij zijn een echte Italië-specialist en door een jarenlange ervaring met onroerend goed in Italië helpen wij onze klanten bij zoekopdrachten, aan- en verkoopbemiddeling, begeleiding van A tot Z en juridische advisering. De regio’s waar we in Italië met eigen mensen zitten zijn Toscane, Umbrië, De Marken, Ligurië, Piemonte en de Noord-Italiaanse meren.”

De allermooiste plek voor een Italiaans huisje?
“Dat is moeilijk. Als het om wonen gaat het liefst Noord-Italië met uitzicht op een van de prachtige meren in combinatie met de bergen. Als het alleen om een tweede huis gaat, kies ik liever voor de Bloemenriviera met een fantastisch uitzicht op de Middellandse Zee of de relatief onbekende westkant van het Gardameer. Ja, dat panorama vind ik wel belangrijk.”

Heeft u een gouden tip voor Giornale-lezers met dromen?
“Verdiep je in de cultuurverschillen tussen Nederlanders en Italianen en probeer hier in het zoek- en aankoopproces je voordeel mee te doen.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button