HuizenNieuws

Huis kopen in Italië via veiling

Door: Fred Janssen

Wie op zoek is naar een huis in Italië doet dat gewoonlijk via de bekendere wegen. Bijvoorbeeld door een eigen makelaar aan te stellen of door de talloze huizenadvertenties op het internet af te struinen. Maar er is nog een andere weg die niet erg bekend is of, als hij al bekend is, niet vaak wordt overwogen. Dat is een huis kopen via een rechtbankveiling.

Verschillende rechtbanken houden veilingen om eigendommen te verkopen die in beslag zijn genomen van insolvente debiteuren. Vooral buitenlandse geïnteresseerden konden vroeger hiervan zeer moeilijk gebruik maken. De veilingen werden alleen ter plaatse aangekondigd en de procedures om eraan deel te nemen waren nogal ingewikkeld. Maar vandaag de dag, in tijden van globalisering, zijn zowel de bekendmaking als de procedure veel eenvoudiger.

Website met alle veilingen van Italië

In de eerste plaats is er de internetsite (pvp.giustizia.it/pvp/). Deze brengt, ook in het Engels of Duits, alle veilingen (niet alleen van onroerend goed) in heel Italië bijeen. Op die website is het mogelijk zowel per soort onroerend goed (woningen, handelspanden, enz.) als per plaats te zoeken. Voor elke veilingaankondiging is het mogelijk de details te vernemen van het koopobject, de basiswaarde van de veiling en de voorwaarden om te bieden (wat ook per e-mail kan gebeuren). Bovendien zijn de soorten veilingen teruggebracht tot twee: met en zonder incanto (incanto = openbare bieding).

In het kader van de “no-fly”-veiling moeten de belangstellenden hun – onherroepelijke en voor ten minste 120 dagen geldige – biedingen schriftelijk (in een “verzegelde enveloppe”) indienen en mag het minimumbod niet lager zijn dan 75 procent van de basiswaarde.

Belangstellenden moeten samen met hun bod een borg van 10% van de basiswaarde als zekerheid storten. Als er slechts één bod is dat gelijk is aan of hoger is dan de basiswaarde, wordt de onroerende zaak onmiddellijk gegund. Het enkele bod dat lager is dan de minimumwaarde wordt alleen aanvaard indien de beslag leggende schuldeiser niet verzoekt dat de onroerende zaak aan hem wordt gegeven ter verrekening van zijn vordering voor de basiswaarde.

Zijn er echter meerdere biedingen, dan bieden de bieders tegen elkaar op, waarbij de biedingen worden verhoogd tot de op de website vermelde basiswaarde.

Bij een openbare bieding wordt de eerste veiling gehouden tegen de basiswaarde. Zijn er geen biedingen, dan wordt een nieuwe veiling gehouden tegen een lagere waarde totdat er geen biedingen meer zijn.

Huis kopen in Italië via veiling

Toewijzing

Aan het einde van de veiling krijgt de hoogste bieder de eigendom toegewezen, maar alleen als er binnen de volgende tien dagen geen hogere schriftelijke biedingen zijn. In alle gevallen gaat door de toewijzing de eigendom over (waardoor notariskosten worden bespaard) en wordt het goed onbezwaard overgedragen, met uitzondering van eventuele huurders met een reguliere huurovereenkomst. Daarom is het altijd raadzaam de hulp van een advocaat in te roepen, die de procedure voor u volgt en nagaat of er geen onaangename verrassingen zijn.

Fred Janssen, advocaat janssen@fjplaw.nl

Bezoek ook de Second Home Utrecht van 30 september tot en met oktober 2023.

Huis kopen in Italië via veiling

Huis kopen in Italië via veiling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button