Nieuws

Huis futurist Balla misschien permanent open

Het Casa Balla in Rome sloot in december, maar gaat nu toch weer open op vele verzoek. De woning van de Italiaanse schilder en futuristische meester Giacomo Balla, blijft nu open tot 15 juli en wie weet zelfs permanent.

Het nieuws deze week gebracht door MAXXI, het grote museum voor moderne en hedendaagse kunst in Rome. Het museum heeft zich over het huis ontfermd, dat al in het najaar van 2021 (150 jaar na zijn geboorte) voor het eerst werd geopend. De belangstelling was steeds zo groot dat de opening keer op keer werd verlengd. Ander nieuws is daarom ook dat de Italiaanse overheid samen met MAXXI het gebouw koopt. Daarmee wordt het mogelijk het huis permanent toegankelijk te maken voor het publiek. Voor de opening in 2021 was het 30 jaar gesloten.

Futuristen

De Italiaanse kunststroming van de Futuristen. Had je er als eens van gehoord totdat je in onze krant en website het verhaal las over Filippo Tommaso Marinetti, de geestelijk vader van het gedachtengoed? Er is de laatste jaren veel aandacht voor in Nederland. Het Rijksmuseum Twente organiseerde vorig jaar een grote tentoonstelling en het Kröller Möller doet dat vanaf eind april 2023. Dat museum heeft ook al een groot aantal werken van deze stroming in de vaste collectie.

Giacomo Balla (Turijn 1871 – Rome 1958). was een van de kompanen van Marinetti. Balla zag net als de andere futuristen de kunst als allesomvattend. Zijn appartement is een kleurrijke woning aan de Via Oslavia die je meeneemt in het creatieve en experimentele universum van de kunstenaar. Elke kamer is een ervaring op zich, versierd met de kunstwerken van Balla en zijn dochters Luce en Elica. Dat waren ook schilders. 

Entree

Tickets voor een bezoek aan Casa Balla kosten €18 voor volwassen en €12 voor kinderen onder de 14. Kaarten alleen via de website van MAXXI .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button