NieuwsRegio'sUmbriëVakantie

Hoogtepunten van Umbrië volgens de kenners

Renée de Haan schreef een reisgids over Umbrië. De groene regio in het hart van Italië. Zij zocht die speciale plekken waar je je vandaag de dag nog ontdekkingsreiziger kan voelen. Lees even mee met de hoogtepunten van Umbrië volgens de kenners en bestel het boek voordat je vertrekt!

Door Renée de Haan

Waar willen we opnieuw heen na het maken van het Passe-partout-boek over Umbrië en Lago di Trasimeno? San Feliciano heeft ons hart gestolen vanwege de vergezichten en zonsondergang boven het meer. Maar ook Passignano even verderop blijkt een levendig haventje met een echte boulevard. Een boottocht naar een van de eilanden en strandjes geeft direct een vakantiebeleving en elk dorpje in het achterland van het meer heet het mooiste van de buurt. Meestal terecht.

Programmaatje

In Umbrië vertellen de bewoners graag over hun streek en ook de toeristenbureaus geven nog als vanouds uitleg over bijzondere plekken. Daar begint direct het advies: Koop een boek, bereid je voor en maak een programmaatje van ontspannen, sport, cultuur en culinair. Het is bijna overal rustig en niet toeristisch, op de bekende plekken in Assisi en Perugia na. Maar zonder enige kennis van achtergronden kan een verblijf in Umbrië nietszeggender uitpakken dan nodig. Sommige oorden komen vooral tot bloei tijdens festivals, of als er gericht wordt afgestapt op iets karakteristieks.

Onze favoriet: Città di Castello

Hoogtepunten van Umbrië volgens de kenners
Città di Castello
Hoogtepunten van Umbrië volgens de kenners
Città di Castello

De provincie kan bezocht worden via eigen voorkeuren, zoals de wijnroute, de textielproductie, de kunstenaars die in verschillende oorden woonden en werkten, de muziekuitingen in jazz, de culinaire specialiteiten, de verblijfplaatsen van de Heilige Franciscus, de fietsroutes of een stedentrip. Onze favoriete plaats in het Noorden is Città di Castello, omdat het uit de route ligt. Dat maakt het juist zo mooi! En van hieruit kun je zo naar Toscane of De Marken.

Bedevaartsoorden

Hoogtepunten van Umbrië volgens de kenners

De natuur is onaangetast en een wandeling in de voetsporen van de Heilige Franciscus brengt iedereen tot rust. Met buiten het kerkelijke bastion in Assisi ook diverse onbekende religieuze bedevaartsoorden. Daarin mag Gubbio niet ontbreken. De stad verhult veel verhalen, niet alleen over Franciscus maar ook vanuit politieke situaties van eeuwen terug. De inwoners behandelen elke gast als een welkome bezoeker. Niet tijdens het jaarlijkse kaarsen dragen, want dat spektakel getuigt van een hechte onderlinge band. Het eerste Etruskische geschrift is in Gubbio teruggevonden en wie het gaat bekijken wordt beloond met een wijds zicht vanuit het museum op het plein.

Tip: Montefalco en Spoleto

Hoogtepunten van Umbrië volgens de kenners Spoleto
Spoleto staat onder andere bekend om het festival Due Mondi

Vergezichten rondom krijgen we ook in Perugia, hét centrum van beeldende kunst. Wie kans ziet moet de chocoladefabriek bezoeken even buiten de stad. Met tegelijk een inkijkje in de industriële naoorlogse geschiedenis van Italië. Van hieruit is Montefalco een kattewip, zoals overigens alles in Umbrië dichtbij elkaar ligt. Montefalco is zeer geschikt voor een langer verblijf met goede uitvalswegen en fantastische restaurants en wijnhuizen. Naar het Zuiden blijft Spoleto de aanrader om dezelfde redenen. Veel cultuur, festivals en spannende verhalen, waar de monumentale Dom een belangrijke rol in speelt.

Uitstapjes in Umbrië

Orvieto

Een uitstapje meer dan waard: Dat geldt zeker voor Orvieto, in de westpunt gelegen. Dit is de stad waar we nog vaak naar terugkeren en waar je je direct thuis voelt. Vanwege een fascinerende onderwereld in grotten, schitterende wijnen, allerlei soorten restaurants in gunstige prijsklassen en veel authentieke winkeltjes. Hier staat een van de mooiste kathedralen uit de provincie, zowel binnen als van buiten bekeken. Orvieto is ideaal voor uitstapjes naar het meer van Bolsena of zelfs naar Rome.

Uniek in de nabijheid is Bagnoregio, een dorp op een heuvel dat alleen via een lange loopbrug bezocht kan worden (lees meer). De plek voor inzicht in het verleden en alweer uitzicht rondom.

Bagnoregio

Hoogtepunten van Umbrië volgens de kenners

Hoogtepunten van Umbrië volgens de kenners

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button