algemeenKunst & CultuurKunst, film, muziekLombardijeNieuwsRegio'sVakantie

Hoogtepunten van Mantova

In 2016 werd de stad Mantova gekozen tot culturele hoofdstad van Italië, De stad heeft zo’n 50.000 inwoners en is cultureel zeer moeite waard. Dit zijn de hoogtepunten van Mantova.

De beeldschone stad in de regio Lombardije werd meer dan 2.000 jaar voor Christus gesticht. Het was van de 14e tot de 18e eeuw de prinselijke zetel van het Huis van Gonzaga. Die rijkdom is nog overal te zien. Het historische centrum werd dan ook door UNESCO in 2007 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Nu wonen er rond de 50.000 mensen. De officiële Nederlandse naam is trouwens Mantua. Dat is dus dezelfde stad.

Mantova, Mantua in het Italiaans, dong ook mee voor de titel van Europese culturele hoofdstad in 2019. Maar die eer viel te beurt aan de Zuid-Italiaanse stad Matera.

Hoogtepunten van Mantova
Het Palazzo Te in Mantova

Hoogtepunten in Mantova

Hoogtepunt in de stad is onder andere het Palazzo Te, een paleis gebouwd van 1524 tot 1534 voor Federico II Gonzaga. Het is het meesterwerk van de architect Giulio Romano, een leerling van Raphael. Hij liet het paleis volschilderen met prachtige fresco’s  en decoraties. De talrijke thema’s van de fresco’s maken het paleis uniek. Zo zijn er bijvoorbeeld de banketten in de Sala di Psiche, de gestileerde paarden in de Sala dei Cavalli (paardenkamer). In de meest eigenaardige kamer, de Sala dei Giganti (reuzenzaal), zie je groteske boze figuren die een ravage aanrichten.

Palazzo Ducale Hoogtepunten van Mantova

Een ander hoogtepunt is het Palazzo Ducale (hertogelijk paleis), waar de Gonzaga leefde van 1328 tot 1707. Het paleis heeft ongeveer 500 kamers en is het meest bekend door Andrea Mantegna’s fresco’s in de Camera degli Sposi (bruidskamer).

Hoogtepunten van Mantova

Uitstapje Gardameer

Tip: Mantova ligt vlakbij Verona en het Gardameer. Het is daarom een perfect uitstapje voor vakantiegangers aan de zuid- of zuidoostkant van het meer.

Fietsen

In Mantova en omgeving kan je ook mooi fietsen op vlakke paden en ook hier zijn er prachtige meren. Die liggen om de stad heen. Op het Lago Inferiore, het Lago di Nezzo en het Lago Superiore kan je een boottocht maken. Geniet dan ook van de prachtige lotusbloemen die alleen hier en nergens anders in Europa in het wild groeien. Ze komen niet uit deze streek maar voelen zich er dus perfect thuis.

De lotusbloemen in de meren van Mantova doen het zo goed dat ze regelmatig verwijderd worden om te voorkomen dat het meer dicht groeit.

Hoogtepunten van Mantova

Meer inspiratie

Kijk op de website turismo.mantova.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button