Italiaanse merenNieuwsPiemonteVakantie

Hoogtepunten van het Lago Maggiore

Wij vinden soms dat Italië al een beetje in Brabant, Limburg maar in ieder geval in Luik begint. In die provincies verstaat men ‘La Dolce Vita’ doorgaans al een stuk beter dan in het Noorden. Wie nog een beetje doorrijdt komt via Zwitserland en Chiasso uiteindelijk echt in Italië terecht. Sla vanaf de A9 dan maar snel rechtsaf, op naar het schitterende Lago Maggiore, een klassieke vakantiebestemming waarvan opa en oma al trots de gekartelde vakantiefoto’s en dia’s lieten zien. Dit zijn de hoogtepunten van het Lago Maggiore.

Het Lago Maggiore is nog steeds een ideale vakantiebestemming. Met zijn 121 vierkante kilometer is het ondanks zijn naam niet het grootste maar een-na-grootste meer van Italië, na het Gardameer. Het meest westelijke van Italiës grote meren wordt omringt door beboste oevers. De noordelijke punt steekt uit in Zwitserland, maar het grootste deel van het meer is Italiaans en beslaat twee provincies. Lombardije in het oosten en Piemonte in het westen. Het meer is erg diep, maximaal 372 meter.

Hoogtepunten van het Lago Maggiore

De populariteit van het meer als toeristische bestemming begon in 1800 toen Napoleon de Simplonpas (Italiaans: Passo del Sempione) aanlegde. Die verbond het Rhônedal in het Zwitserse kanton Wallis met het Val d’Ossola in Italië. Door deze weg konden mensen vanuit Noord Europa via Genève snel naar Milaan. Daar ontdekte ze langs de route een mild klimaat, een betoverend meer en schitterende tuinen. Vissersdorpjes groeiden al snel uit tot echte badplaatsen. De diepe wateren geflankeerd door de hoge Alpentoppen inspireerde kunstenaars, schrijvers, componisten en filosofen.

Veel hoogtepunten zijn een erfenis van de machtige Borromeo familie, die vanaf de 15 eeuw heersten over de zuidelijke helft van het meer. De familie onderhield nauwe betrekkingen met de familie de Medici.

De Borromeïsche Eilanden

In het meer liggen diverse eilandjes, waaronder de eilandengroep van de Borromeïsche Eilanden. Deze eilandjes liggen in de grote inham van het meer in het westen, bij Verbania.

Aan het begin van de 17e eeuw kocht de beroemde familie Borromeo een aantal eilanden in het Lago Maggiore als buitenverblijf. Later, in de 20e eeuw, werd de eilandengroep opengesteld voor publiek, maar Isola Bella en Isola Madre bleven grotendeels privé-eigendom. Ze worden tijdens bepaalde periodes van het jaar nog door de familie bewoond.

De bekendste Borromeïsche Eilanden zijn:

Isola Bella

Misschien wel de mooiste van de eilanden is vernoemd naar de vrouw van  Borromeo, Isabella.  De tuinen vormen een piramide van terrassen omzoomd door balustrades en mooie standbeelden. De witte pauwen zijn de favoriet van de fotografen. Je kan er met de boot vanuit Stresa en Baveno naar toe.

Hoogtepunten van het Lago Maggiore
Pauwen op Isola Bella

Isola Madre

Het ‘moedereiland’ kent fraaie botanische tuinen met  pauwen en andere exotische vogels rond een klassieke villa. De naam komt voort uit het gegeven dat het qua begroeiing het oudste lijkt. Maar de villa op Isola Bella is veel ouder. In het begin van de 19e eeuw werd het eiland omgetoverd tot een botanische park met een oppervlakte van ca. 8 hectares. Eucalyptus en palmbomen gedijen hier uitstekend.

Isola Superiore (Isola dei Pescatori)

Hoogtepunten van het Lago Maggiore

Dit ‘vissereiland’ is een echt romantisch vissersdorp met  kronkelende en smalle steegjes en fraaie uitzichten over het meer. Het eiland heeft een paar hotels en restaurants maar geen bijzondere villa’s en paleizen zoals de andere eilanden. Er zijn daardoor minder toeristen en dat maakt het eiland authentiek. De Italianen gaan er zelf graag eten.

Stresa

Hoogtepunten van het Lago Maggiore

In Stresa proef je nog echt de sfeer van vroeger, toen het Lago Maggiore voor de eerste avontuurlijke Nederlandse vakantiegangers nog het eindpunt vormde. De glorie is soms wat vergaan maar de mooie hotels van toen staan er nog wel. De boulevard met de hotels is een trekpleister voor toeristen, en het oude centrum biedt alles wat je van een gezellig Italiaanse stadje mag verwachten. Iets buiten Stresa ligt de kabelbaan naar de Mottarone, een 1491 meter hoge berg met boven een uitzicht over het Lago Maggiore, Lago d’Orta en de Monte Rosa. Op een heldere dag reikt het uitzicht zelfs tot Milaan.

Rocca di Angera

Hoogtepunten van het Lago Maggiore

De Rocca di Angera letterlijk een hoogtepunt van het Lago Maggiore. De fotogenieke burcht torent hoog boven het plaatsje Angera uit met een geweldig uitzicht over het meer. De oudste vermelding van het bouwwerk dateert uit 1066. Het oudste deel is de Torre Castellana. In het kasteel is ook een Poppenmuseum en kinderkleding-museum gevestigd.

Angera was als Angleria al belangrijk in de Romeinse tijd. Het was een havenstad en knooppunt van wegen. De smalle straatjes in het oude stadsdeel dateren uit die tijd.

Tip: Een speciale boottocht over het meer is niet altijd goedkoop. Een kaartje kopen voor een van de veerboten is het budget alternatief dat, al is het misschien wat korter, dezelfde ervaring geeft.

Arona

Arona is zeker ook een van de hoogtepunten van het Lago Maggiore. Deze stad is bekend door de Colosso di Arona, een 23 meter hoog bronzen standbeeld van de Heilige Carolus Borromeus. Met een wenteltrap kan de top van dit beeld bereikt worden. Het beeld uit 1698 is na het Vrijheidsbeeld in New York het tweede grootste beeld ter wereld dat je van binnen kunt beklimmen. De stad kent een leuk centrum met prima restaurants en boulevard langs het meer. De wekelijkse markt is het bezoeken waard.

Villa Taranto, Pallanza 

In Pallanza (vlakbij Verbania) ligt de Botanische Tuin van Villa Taranto. In de lente bloeien err de tulpen, irissen, azalea’s, rododendrons, lila’s en vele andere bloemsoorten. De tuin werd aangelegd in Engelse stijl door de eigenaar van het landgoed, een Schotse kapitein genaamd Neil Mc Eacharn. De tuinen van de villa vormen een immens erfgoed, dat ieder jaar door 150.000 bezoekers bewonderd wordt.

hoogtepunten van het Lago Maggiore
Villa Taranto

In het park zeldzame bloemsoorten en exotische planten, maar ook verschillende vogels, papagaaien, fazanten en pauwen. De dieren zijn te bewonderen door een rondvaartboot naar de eilanden te nemen. De Tuinen zijn van april tot oktober geopend tot half zeven ‘s avonds. Lees meer over de mooiste tuinen in Italië.

www.Villataranto.it.

Luino

Markt in Luino

Luino is de grootste stad (15.000 inwoners) aan de oostkant van het Lago Maggiore. Het is het belangrijkste toeristische en economische centrum in dit deel, in de provincie Lombardije, van het meer. Het historische centrum ligt aan het meer met veel terrasjes, winkels, hotels en restaurantjes. Naast een kleine nostalgische vissershaven heeft de plaats ook een grote jachthaven. Luino is vooral bekend vanwege de markt op woensdag, de grootste van Noord- Italië.

Santa Caterina del Sasso

hoogtepunten van het lago maggiore
Santa Caterina del Sasso

Tot slot als laatste van de hoogtepunten van het Lago Maggiore; het kloostercomplex Santa Caterina del Sasso. Het ligt op de rotsen van Sasso Ballaro direct aan het meer. Een van de absolute hoogtepunten van het Lago Maggiore. Het is een indrukwekkend 12e-eeuwse kloostercomplex. In het Nationale monument zijn prachtige fresco’s te zien. Het klooster is met de veerboot vanaf Stresa te bereiken.

Meer over de rustige oostkust van het Lago Maggiore

Lees ook het artikel van Liesbeth Paardekooper. Ze schreef een mooie reisgids over de oostkant van het Lago Maggiore.

Hotels rond het Lago Maggiore

Booking.com
De Brissago eilandjes vanuit de lucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button