ApuliëNieuwsOlijfolieRegio'sSmakenVakantie

Honden ruiken olijfboom bacterie

In Brindisi werden deze week de eerste honden gepresenteerd die de Xylella bacterie vroegtijdig moeten opsporen. Deze bacterie is verantwoordelijk voor de dood van tienduizenden olijfbomen, met name in de Zuid-Italiaanse regio Puglia.

Toen onze redactie september dit jaar Puglia bezocht, was het een akelig gezicht om grote aantallen olijfbomen zonder blad te zien of soms tot de stam toe afgezaagd. Van de 60 miljoen olijfbomen zijn er 16 miljoen ten dode opgeschreven. In 2014 arriveerde een ongenode gast en deze Xylella-bacterie sloeg keihard toe. De vele kleine olijfboeren praatten veel maar het ontbrak aan regie en zo kwam er geen plan. De bacterie ging
daardoor als ware het Corona z’n gang en richtte een slagveld aan.

Sinds die tijd is er van alles geprobeerd en de inzet van honden is een nieuwe poging de crisis te lijf te gaan. De honden zijn speciaal getraind om de ziekteverwekker in een vroeg stadium te vinden, voordat de symptomen verschijnen. In kwekerijen en bijvoorbeeld op plekken waar planten binnenkomen zoals in havens gaan ze eens goed snuffelen. Het team viervoeters bestaat uit twee Jack Russells, een Belgische herder, een bloedhond, een Labrador en een springerspaniël. In het project werken de Italiaanse organisatie voor rashonden, de boerenvereniging Coldiretti en de nationale onderzoeksraad nauw samen.

Alle neuzen dezelfde kant op

Recent kregen honden ook al de taak om corona op te sporen op vliegvelden en scholen. Langs de kust kunnen getrainde honden je uit het water vissen als je in nood komt. Kijk even naar de bekende Italiaanse hondenrassen want als echte Italiëfan hoort dat er eigenlijk ook bij.

Dode olijfbomen in de Salento


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button