Hoge koffieprijs nog lang niet ten einde
De wereldmarkt voor koffie is oververhit. Experts voorspellen dat door de lage voorraden en lage productie als gevolg van klimaatverandering, de prijs nog wel even doorstijgt. ‘Espressonaut’ Ben Wijnhoven van Koffiecentrale uit Venlo bevestigd dit beeld; “Sommige branders hanteren nu zelfs dagprijzen. Dat heb ik in afgelopen twintig jaar nog niet eerder meegemaakt. Afgelopen half jaar lag er veel druk op de prijzen van de robusta maar nu is ook de arabica aan de beurt. Ondanks de hoge prijzen blijf ik het jammer vinden dat de horeca niet meer investeert in kwaliteit. Daarmee kan je je echt onderscheiden en als de koffie goed is, neemt de gast een tweede. Nu blijft het vaak bij één ‘espressootje’’ die vaak een mini lungo blijkt te zijn. Of veel te heet, zelden een fijne crema”.
Vraag neemt toe, aanbod daalt
De vraag naar goede koffie neemt wereldwijd toe maar het aanbod wordt steeds schaarser, zegt Massimo Battaglia van de Italiaanse Accademia del Caffè Espresso tegen de NOS. “De koffie wordt donkerder en bitterder, met meer cafeïne. Dát is de koffie van de toekomst. Het probleem speelt in bijna alle koffieproducerende landen. Tegen het einde van deze eeuw kan door de klimaatverandering tussen 35 en 75 procent van de wereldwijde hoeveelheid koffie verdwenen zijn.”
Battaglia zegt net als anderen dat de prijs verder omhoog moet omdat er anders geen boeren meer zijn. “Een kop koffie kost in Italië een euro. Drie tot vijf cent gaat naar de producent. Daar wordt het leven van de producent niet beter van.” In plaats van het telen van arabica en robusta denken deskundigen dat één van de andere 131 koffiesoorten mogelijk een deel van de oplossing is. Men heeft het over liberica, excelsa en wellicht ook stenophylla. Tests moeten uitwijzen of deze drie koffieplanten klimaatbestendige vervangers kunnen zijn én of ze rendabel genoeg zijn.