Is pizza gezond en hoeveel calorieën heeft een Italiaanse pizza? Dat is een interessante vraag die nog niet zo één twee drie te beantwoorden is. Veel hangt af van de ingrediënten die erop gaan en de bereidingswijze. Een kort onderzoek leert dat een authentieke Italiaanse pizza margherita zo’n 800 calorieën bevat en dat calorierijke diepvriespizza’s er wel meer dan 1200 kunnen hebben.
Pizza staat vaak op de lijstjes van ongezond voedsel maar de klassieke Italiaanse pizza is dat helemaal niet, alhoewel het zout wel een beetje de achilleshiel kan zijn. Bedenkt dat vette kaas en worst de bommetjes met calorieën zijn, pizza met groenten en vis bevatten meestal minder calorieën.
Zo’n dikke, vette pizzapunt van de bekende Amerikaanse keten als domino’s kunnen soms al meer dan 300 calorieën bevatten.
Pizza met weinig calorieën
Kies voor een lichte pizza bijvoorbeeld spinazie, paprika of courgette en zorg dat er niet te veel kaas op gaat. Fetakaas is licht maar dat hoort er natuurlijk niet echt op. Lichte vis is ook een goede keuze. Een dikke bodem zoals veel Amerikaanse pizza’s hebben helpt niet mee. De klassieke Napolitaanse pizza met dunne en ietwat slappe bodem is een stuk gezonder. Kies dus een vegetariana of Marinara, die bevatten het minst aantal calorieën.
Hoeveel calorieën heeft een diepvriespizza van Albert Heijn
We doken eens met onze neus in het diepvriesvak van ‘s lands grootste supermarkt en zagen al snel dat je na het eten van een Dr. Oetker Big american een tijd geen honger meer hebt. De Dr. Oetker Big americans xl pizza double pepperoni spande de kroon met maar liefst 1463 calorieën. Dan heb je al bijna voor de hele dag gegeten! Dr. Oetker Ristorante pizza pollo heeft maar 756 calorieën maar van AH Krokante pizza Margherita wordt je echt niet dik. Slechts 667 calorieën gaan er naar binnen na het eten deze variant. Na het testen van deze pizza moeten we wel constateren dat de smaak nogal te wensen over laat.
Pizza | Aantal calorieën per 100 gram | gewicht pizza | totaal aantal calorieën |
Dr. Oetker Big americans xl pizza double pepperoni | 259 | 565 | 1463 |
Dr. Oetker Big americans XL triple meat | 233 | 565 | 1316 |
Dr. Oetker Big americans pizza texas | 254 | 435 | 1105 |
Dr. Oetker Big americans pizza hawaii | 214 | 460 | 984 |
Dr. Oetker Big americans pizza BBQ chicken | 212 | 460 | 975 |
Dr. Oetker Big americans pizza BBQ pulled pork | 222 | 420 | 932 |
Dr. Oetker Ristorante pizza tonno | 262 | 355 | 930 |
AH Krokante pizza 4 kazen | 270 | 340 | 918 |
Dr. Oetker Ristorante pizza quattro formaggi | 265 | 340 | 901 |
AH Krokante pizza tonijn | 253 | 355 | 898 |
AH Krokante pizza salami | 274 | 320 | 877 |
Dr. Oetker Ristorante pizza salami | 273 | 320 | 873 |
Dr. Oetker Ristorante pizza mozzarella | 251 | 335 | 841 |
AH Krokante pizza Hawaii | 229 | 355 | 813 |
Dr. Oetker Ristorante pizza hawaii | 215 | 355 | 763 |
Dr. Oetker Ristorante pizza margherita | 258 | 295 | 761 |
Dr. Oetker Ristorante pizza pollo | 213 | 355 | 756 |
AH Krokante pizza Margherita | 247 | 270 | 667 |
Plofpizza
Pizza-expert Marcel Losekoot van de Pizza Academy pleit al jaren voor gezondere pizza’s in de restaurants. Zijn boodschap was recent om de ongezonde ‘plofpizza’ af te schaffen. Dat kan volgens hem met een betere productiemethode en het juiste meel.
“Een ‘plofpizza’ is een pizza die zwaar op je maag ligt en die je ziek maakt. Pizzabakkers moeten hun fermentatietechnieken en de gebruikte meelsoorten onder de loep te nemen. De meeste productieprocessen zijn op snelheid gebaseerd. Daardoor krijgen de gluten in het deeg niet de tijd op de juiste manier afgebroken te worden en krijg je ‘verkeerde’ en ziekmakende gluten die minder goed verteerbaar zijn.”
Door het deeg meer te laten rijpen en met een biga (voordeeg) te werken, breken de gluten op de juiste wijze af en krijg je goed verteerbare en gezonde pizza’s, aldus de directeur van de pizzaschool die professionele pizzaioli opleidt.
Hoeveel calorieën heeft een diepvriespizza?
Hoeveel calorieën heeft een diepvriespizza?