Nederlanders in ItaliëNieuws

Hoe zoet is La Dolce Vita werkelijk?

Berichten op deze site over emigreren naar Italië en het waarmaken van de Italiaanse droom zijn enorm populair. De romantiek van het gewone leven in Italië wordt echter vaak overschat. Keihard werken is meestal het devies en de crisis, die in Italië nog veel harder toeslaat dan in Nederland, maakt het niet makkelijker.

Joëlle Renders, die acht jaar geleden, net afgestudeerd, met haar man naar Italië verhuisde schrijft boeiend hoe ze haar leven heeft opgebouwd (lees hier de verhalen van Joëlle).
Het artikel over Arthur en Marijke, die binnenkort hopen te vertrekken om een Bed and Breakfast in De Marken te beginnen, zorgde op het Italiëforum voor realistische reacties van Nederlanders die al in Italië wonen. Een korte bloemlezing om misschien ook uw beeld een beetje bij te stellen.

Joep en Antoinette Casa Fontana de Marken
Joep en Antoinette van Casa Fontana de Marken slaagden er in hun droom waar te maken, www.casafontana.com

Klaas schrijft: “Leuk artikel in Il Giornale en veel succes, maar jullie zijn het wel erg ‘zat’: ‘zat’ om voor een baas en ‘zat’ van Nederland. Hoop niet dat je het in Italie ook niet snel ‘zat’ wordt, want ook hier vliegen de gebraden kippetjes je niet in de mond en al helemaal niet in deze tijd. Het toerisme is teruggelopen door de crisis in Italie. En skiën in de Marken zal je echt niet veel extra bezoekers laten krijgen, daarvoor is het gebied te klein en vooral niet sneeuwzeker genoeg. Er komen daar volgens mij vooral dagjesmensen uit de omgeving als er sneeuw ligt.  De ervaring leert dat je het in de zomermaanden moet verdienen en alle andere maanden zijn verwaarloosbaar”

Sara schrijft: “Ik wens jullie veel succes. Er is al zeer veel geschreven over B&B’s opzetten in Italie en de roze brillen die de toekomstige B&B eigenaren ophebben. Ik vind het zorgwekkend dat jullie een huis gekocht hebben voordat jullie je eigen huis verkocht hebben, dat is erg riskant. Toch wil ik nogmaals waarschuwen: van B&B activiteiten kun je niet leven, is en blijft een bijverdienste en concentreert zich op de zomermaanden met wat verhuur in voor- en najaar. Zorg dat je in Nederland werk aanhoudt in de wintermaanden en/of via internet ook in de zomer of zoek er werk bij in Italië want je riskeert in financiele moeilijkheden te komen en dan valt jullie droom in duigen. Ik wil niet defaitistisch zijn, maar spreek uit jarenlange ervaring”Fonzarella schrijft: “Wie niet waagt wie niet wint!  Het zal alleen niet makkelijk worden nu in deze tijd van crisis… vooral Italia lijdt hier hard onder! Ik heb helaas moeten constateren in de afgelopen jaren, dat er toch steeds meer Nederlanders hun droom hebben zien uiteenspatten, en moeten terugkeren! Weet je dat er zelfs mensen emigreren naar gebieden waar ze nog nooit zijn geweest? Gewoon, ach ”het leek ons leuk daar”, mooie foto’s op internet gezien!
De een lukt het wel en drie anderen niet, zit je bij de eerste , doe je het goed… ook dat kan. Succes!”

Bed and Breakfast Italie

Chris schrijft: “Wij zien om ons heen hetzelfde, vaak geheel onnodig omdat je het van te voren al had zien aankomen. Maar ook voor deze mensen geldt beter proberen je dromen waar te maken, en als het mislukt kan je niemand anders de schuld geven dan jezelf en zal je in het vervolg zeker beter nadenken. En als het lukt en je droom blijkt ook echt je droom te zijn prima toch. Je kan beter ongelukkig zijn omdat je dromen niet zijn uitgekomen, dan ongelukkig omdat je alleen bent blijven dromen!

Wij krijgen alleen altijd van die mailtjes van; wij willen ook naar Italië want in Nederland moeten we altijd werken, hebben we geen tijd voor elkaar, en zijn zoveel regels etc. etc. etc., en dan denk ik ‘wake up’ hier moet je nog harder werken, nog veel en veel meer regels en tijd voor leuke dingen is er vaak nog minder. Maar als je een andere motivatie hebt om naar Italië te gaan, waarom niet?”

Frans schrijft: “Je kan beter spijt hebben van de dingen die wel gedaan hebt dan van de dingen die niet gedaan hebt…..;-)”

Lees meer discussies over Italië op het Italiëforum.

2 reacties

  1. Ik ken het verhaal. toevallig ook de mensen die hun droom willen waarmaken in italie. Het lijkt inderdaad allemaal rozegeur en maneschijn, maar als dat veranderd in schrale wijn en een krakend scharnier i van je portemonnee lijkt het soms uitzichtloos.

    De crisis heb ik weinig last van (op het gebied van toerisme dan), maar dat komt omdat wij dagelijks, ook in de winter bezig zijn met ons bedrijf. alle mogelijkheden van sociale media worden bij ons benut. Wij werken van mei tot en met oktober 24 uur per dag. harder dan dat we ooit hebben gewerkt. Maar met liefde en passie. De geslaagden onder ons zullen begrijpen wat ik bedoel.

    mooi onderwerp voor mijn blog, ik zal jullie deze week een link daarvan sturen.

    ciao a tutti!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button