NieuwsSmakenWijn

Hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?

Fijne bubbels met een Franse touch, zo mogen wij de Franciacorta wijn best noemen. We namen een kijkje in het gebied waar deze mousserende wijn wordt gemaakt tijdens een bezoek aan het Iseomeer. Al snel kregen we het antwoord op de vraag: hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?

De Italiaans-Franse wijnrivaliteit gaat diep, waarbij we de Italianen nog wel eens betrappen op Calimerogedrag. Het bekende kuiken is weliswaar een Italiaanse creatie maar voor de kwaliteit, diversiteit en zelfs hoeveelheid doen de wijnboeren niets onder voor La Francia. Apetrots is men altijd als na de oogst bekend wordt dat Italië de meeste hectoliters ter wereld heeft geproduceerd.

Geen grote plas

Maar in het Franciacorta gebied (spreek de tweede c uit als k) ten zuiden van Iseo, moeten ze niets hebben van een grote plas. Klein en fijn is het credo, met oog voor topkwaliteit. De Franse uitdager is hier zelfs inspiratiebron. Al in de 11e eeuw werden er door rijke Franse families zoals de Orde van Cluny, kloosters gesticht in de buurlanden, zo ook in dit gebied. Franca Curta werden ze genoemd, ‘kerkelijk bezit’. De monniken die er woonden hoefden geen belasting te betalen en daarvoor gebruikte men de Latijnse term ‘Franchae curtes’. Dat werd in het Italiaans Francia contea en uiteindelijk Franciacorta.

1000 jaar later waren de Fransen de inspiratiebron voor een nieuwe wijn die de naam van het gebied zou krijgen. Champagne was het grote voorbeeld. Dat zouden de Italianen wel even beter kunnen. In Franciacorta was het klimaat en de bodem perfect om de Franse arrogantie aan te vallen.

40 jaar geleden begon Franco Ziliani met zijn vriend Guido Berlucchi daarom met een hoogwaardige mousserende wijn, die op dezelfde manier als Champagne wordt gemaakt. Maar de Italianen mogen dat alleen niet zeggen! Daar staken de Fransen een juridisch stokje voor. Metodo classico noemen ze het daarom in plaats van Méthode champenoise. Maar net als de evenknie vindt de gisting plaats in de tanks of vaten en in de fles. Zo ontstaat een zeer verfijnde bubbel die zachtjes op je tong danst.

Kiloknaller

Hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?
Stalen tanks en houten vaten
Hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?
De kelders van Ronco Calino met wijnvaten uit Frankrijk!

De charmante wijnboerin die ons rondleidt door de kelders van Ronco Calino (zie foto boven dit artikel), verstart als iemand in het gezelschap het woord Prosecco in de mond durft te nemen. Nee, dat is echt een totaal ander niveau, dat is de kiloknaller onder de bruiswijnen. De bubbels worden er daar als ware het een fles cola ingeperst. Nee, bij de Franciacorta is moeder natuur de baas. Maar dat vraagt wel geduld. Minimaal achttien maanden en bij sommige wijnmakers zelfs langer. Maar dan heb je ook het bekende engeltje dat zachtjes je smaakpapillen ‘mousseert’. Het belletje houdt het ook veel langer vol dan bij de populaire collega.

Na een half uurtje zien we ze tijdens de proeverij nog vrolijk in ons glas naar boven zwemmen. De heerlijke geur die zich openbaart als ze aan het oppervlak openspatten, is voor onze neus een stuk aangenamer dan vele Coronatest staafjes voorafgaand en tijdens het bezoek.

En om nog maar even in Franse sferen te blijven. Franciacorta wordt gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir druiven, net als Champagne. Van de trotse gastvrouw horen we dat de rijpe druifjes in augustus zachtjes met de hand worden geplukt en snel geperst. Na dus zeker achttien maanden en, zoals de regel luidt, één dag rust in de tank of soms (Franse!) houten vaten, mag het sap er in het voorjaar weer uit.

Hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?
Met deze machine worden de residuen van de toegevoegde suiker en het gist weer uit de fles getoverd

Volle kelder?

Boeiend is de manier waarop de residuen van de toegevoegde suiker en gist weer uit de fles worden getoverd. Even draaien en het troepje dat de wijn vertroebeld zakt naar de hals van de fles. Dan gaat hij op de kop en vervolgens wordt alleen de hals heel kort met stikstof bevroren. Dat deel wordt daarna razendsnel uit de fles gehaald. Het beetje wijn dat dan verdwijnt wordt opgevuld met nieuwe wijn en tot slot kan de bekende dikke champignonkurk erop.

En ligt de kelder dan niet voller dan anders willen we weten, nadat de grootverbruikers maandenlang gesloten waren? Daarvan maakten we namelijk in onze krant van juni nog melding op de voorpagina. “Nee hoor, dat de wijn wat langer ligt is prima. Dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede”, lacht onze gastvrouw!

Hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?
Onze gastvrouw houdt de wijn tegen het licht om te kijken er nog residuen in de fles zitten.

Kooptip!

De echte Franciacorta is aan de prijs. De Valcalepio DOC (rood en wit) is een iets betaalbaardere topwijn. Die maken ze net om de hoek rond het meer van Iseo, ook van Chardonnay en Pinot Noir. Tot slot voor de kenners nog een tip. Koop dit jaar vooral de wijnen uit de hoger gelegen gebieden, die zijn dan op hun best. De zomer van 2020 was namelijk aan de hete kant voor de lagere gaarden.

Bij verschillende cantina’s kan je van een rondleiding en proeverij genieten, dat kost rond de 20 euro.

De bubbels dansen nog heel lang in het glas naar boven

Hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?

Hoe wordt Franciacorta wijn gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button