Nieuws

Hoe moet je afval scheiden in Italië?

Italië recyclet tweederde van zijn afval en dat is zelfs beter dan Nederland. De afgelopen jaren is een grote inhaalslag gemaakt. Het land is een van de koplopers in Europa. Het Noorden loopt zoals wel vaker voorop. Sommige steden recyclen 75 procent van het afval. In een stad als Palermo is dat maar een kwart. Het afval scheiden maakt recyclen een stuk makkelijker. Maar hoe moet je afval scheiden in Italië?

Misschien weet je nog dat jaren geleden Napels in het nieuws was omdat het afval in grote bergen op straat lag. Het werd toen op de boot gaat naar Nederland verscheept om hier te worden verwerkt. Helaas zie je nog vaak veel afval langs de weg, vooral in het zuiden. De stad Rome verbrandt z’n afval tegenwoordig in Amsterdam. Toch scheiden de Italianen over het het afval steeds beter.

Kleurenchaos

Papier moet in de blauwe, gele of soms ook witte bak!

De kleuren voor de verschillende bakken zoals wij die kennen komen niet altijd overeen. Voor bepaalde soorten afval (in het Italiaans rifiuti) worden ook nog eens verschillende kleuren gebruikt, lastig! Let dus op de plaatjes en de tekst anders gaat het zomaar fout.

Meestal staan er vijf kliko’s of containers:

  • Carta: voor het papier en karton. Vaak geel maar ook nog wel eens wit of blauw (als plastic geel is). Er is zelfs onderzoek naar gedaan; geel (29%), wit (23%) blauw (18%). 
  • Plastica: plastic en blik. Vaak geel (44%) als papier blauw is en blauw als papier geel is. Volg je het nog?!
  • Vetro: voor al het glas. Let op, deze is meestal groen (61% van de bakken)! We hebben echter ook blauwe gezien (20% van de bakken). Sinds kort sorteert men ook glas op kleur zoals in Nederland al veel langer gebeurt.
  • Organico: organisch afval. Let op, deze is bijna altijd bruin en geen groen!
  • Non differenziato: restafval, meestal grijs.
En hier is de papierbak weer wit…

App voor afval scheiden in Italië

Hoe moet je afval scheiden in Italië?

Je hebt nog wel eens van die twijfelgevallen. Neem bijvoorbeeld die Pringles verpakkingen of de zilverfolie waarmee koekjes zijn verpakt. In Italië is er nu een populaire app die precies vertelt wat waar moet.

Beschikbaar voor Android of Apple

Kliekjes niet weggooien!

Oké, de bananenschil kan best in de bruine bak maar dat lekkere Italiaanse eten moet je natuurlijk nooit weggooien. Het mag bij wet zelfs niet! Italië probeert heel actief voedselverspilling tegen te gaan. Lees meer.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button