FilmKunst, film, muziekNieuws

Hoe is het met: Anita Ekberg

Nu de Trevifontein een grondige opknapbeurt krijgt vragen we ons af hoe het is met de vrouw wiens naam voor eeuwig met het monument verbonden zal zijn; Anita Ekberg. Italiaanse media maakten twee jaar terug melding dat het niet goed met haar zou gaan. De Zweedse actrice sleet haar oude dag in een Italiaans verzorgingshuis en zou in financiële nood verkeren sinds een brand haar woning verwoestte. Kranten meldden dat de nu 82-jarige Ekberg voor geldelijke steun een beroep had gedaan op de Fellini Foundation.

ekbergVorig jaar december was ze nog in ons land om in het filmmuseum EYE in Amsterdam de Fellini-tentoonstelling te openen. Hoe het met haar ging was toen ook de vraag. Het kon beter was het antwoord. De rolstoel waarin ze zich noodgedwongen verplaatste verafschuwde ze, nog altijd bewust van haar uiterlijk. Een aantal jaar geleden brak ze een heup toen haar grote Deense doggen haar thuis omver duwden. Operaties werden geen succes. Een nieuwe ingreep dit jaar zou verlichting moeten geven. In die tijd werd ze ook beroofd van haar juwelen na een inbraak en er was dus die brand. Het leven was eenzaam, zonder familie en steun.

Op de vraag of ze ooit nog een financiële bijdrage kreeg van de Fellini Foundation antwoordde ze ontkennend. De ruimhartige tegemoetkoming in de kosten voor het optreden in Amsterdam was dan ook zeer welkom. Het doel van de stichting is ook niet om acteurs met pech te helpen maar het erfgoed van de meester te bewaren. Maar volgens Ekberg was ze een speciaal geval. “Ik maakte Fellini toen beroemd, niet andersom…”

“Maar ik ben de enige die nog leeft en ook nog werkt!” Verklaarde ze met enig cynisme in Amsterdam, refererend aan haar banksaldo. “En mijn geest is nog jong, ik ben nog net zo scherp als toen ik 20 was”. De diva liet weten zich nooit met plastisch chirurgen te hebben ingelaten. “Vrouwen die dat doen zijn gek. Iedere leeftijd heeft zijn charme. Je moet het leven helemaal leven. Leeftijd is betrekkelijk”

anita ekberg vandaag de dag
Anita Ekberg vandaag de dag

Carrière

Ekberg speelde in verschillende films van Federico Fellini en zou ook daarna een goede band hebben gehad met de regisseur. Hoewel tientallen speelfilms het Curriculum Vitae van Anita Ekberg sieren, zal de Zweedse schone (Miss Zweden in 1950) dus vooral herinnerd worden door haar rol in La Dolce Vita uit 1960. De scene waarin ze in de Romeinse Trevifontein ‘baddert’ wordt beschouwd als één van de bekendste filmscènes aller tijden.

In de scene danst Anita Ekberg in de armen van de knappe Marcello Mastroianni op de muziek van  Arrivederci Roma. Voor alle heren met ambities op de Italiaanse liefdemarkt; hij fluisterde zachtjes in haar oor: “ Tu sei tutto, Sylvia! Tu sei la prima donna del primo giorno della creazione, sei la madre, la sorella, l’amante, l’amica, l’angelo, il diavolo, la terra, la casa. Si, tu sei la casa.” Leer dit uit het hoofd. Succes gegarandeerd!

 20 jaar geleden maakt Ivo Niehe een mooi portret in haar huis. (zie youtube)

Alles over Italiaanse films

UPDATE 11 JANUARI 2015. Anita Ekberg is op 83-jarige leeftijd overleden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button