NieuwsPopulaire artikelen

Hoe gebruik je een bidet?

Een scène uit het KRO-programma De Italiaanse droom van een paar jaar terug was veelzeggend. De Nederlandse deelnemers verbouwden een woning in Italië tot agriturismo. Ze hadden er niet aan gedacht een bidet in de badkamer te plaatsen. Toen de dorpsgenoten daar achter kwamen veroorzaakte dat nogal wat consternatie. De verontwaardiging was groot, die Olandesi waren toch niet zo vies om geen bidet te plaatsen? De Nederlandse dames bleken even later niet eens te weten waar het precies voor diende. Daarom nu het antwoord op de vraag; Hoe gebruik je een bidet?!

In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen heeft 95% van de Italiaanse huishoudens een bidet. Toen je voor de eerste keer in een Italiaanse hotelkamer kwam, heb je je zich misschien ook wel eens afgevraagd waar dat sanitaire hulpstuk nu voor gebruikt moest worden. Voor de voeten, voor de baby, of was het toch gewoon een drinkfonteintje?

Hoe gebruik je een bidet?

Voor diegene die het zich nog steeds afvragen; een bidet (bidé in het Italiaans) is bedoeld voor de reiniging van de intieme delen van de mens. De kont of onderkant dus! De meesten mensen gaan er met de rug richting de waterkraan op zitten alhoewel andersom ook tot de mogelijkheden behoort. Na het op de juiste temperatuur aanzetten van de kraan doet het water en eventueel de handen het werk.

Hoe gebruik je een bidet?
Hoe gebruik je een bidet? Er op zitten, kraan aan met liefst warm water en vervolgens billen en/of poes wassen!

Misschien kan je na al deze vieze praatjes een glimlach niet onderdrukken, maar het bidet is simpelweg een praktisch instrument. De Italianen zijn niet gek! Het reinigen met water verdient de hygiënische voorkeur boven het harde en onnauwkeurige toiletpapier, waarvan nog wel eens wat achter blijft. Overigens gebruiken de meeste mensen beide.

Met name voor mensen met wat problemen aan de onderzijde van het lichaam, en je zal ze de kost moeten geven, is het bidet een uitkomst. Ouderen of mensen die slecht ter been zijn kunnen zich makkelijker wassen dan in een moeilijker bereikbaar ligbad. Op warme dagen zorgt het bidet voor een fris gevoel zonder volledig onder de douche te hoeven.

Maar het bidet kent nog een groot aantal mogelijkheden. Het wassen van de voeten, scheren van de benen, het baden van de baby, een snelle handwas, het koelen van bier of het wassen van de Chiwawa!

Franse uitvinding

Hoe gebruik je een bidet?

Ondanks de populariteit in Italië komt het bidet voor zover bekend uit Frankrijk. Het is het Franse woord voor pony en in het Oudfrans betekent bider draven. De manier waarop je op het sanitair gaat zitten doet sterk denken aan het berijden van een pony en zo wordt de naam verklaard.

Hoe gebruik je een bidet?

Het bidet zou een uitvinding zijn van Franse meubelmakers aan het einde van de 17e eeuw, begin 18e eeuw. Maar een exacte datum of uitvinder is niet bekend. De vroegste geschreven vermelding van de bidet vindt men in 1710.

Tegen het begin van de 20e eeuw was, dankzij verbeteringen in het sanitair uit de Victoriaanse tijd, de bidet (en de nachtpot) verhuisd van de slaapkamer naar de badkamer.

Het weinig aan de verbeelding overlatende bedieningspaneel van een luxe bidet in een Japans hotel

Bidets bestaan in verschillende vormen. Van de meest gebruikelijke uitvoering met een kraan en spuitmond tot ingenieuze systemen die met mobiele straalpijpjes het water tegen het lichaam opspuiten of met elementen die de zitting verwarmen.

Gaat je dus binnenkort de badkamer verbouwen met schitterende Italiaanse tegels en sanitair? Overweeg dan toch eens het bidet voor een échte Italiaanse badkamer!

Bekijk hier nog een keer de uitzending van De Italiaanse Droom uit 2008 met ‘bidet-gate’

Hoe gebruik je een bidet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button