NieuwsVakantie

Historische en toeristische treinen en spoorlijnen in Italië

Een mooie treinrit door het Italiaanse landschap is altijd een succes, met of zonder kinderen. Over historische spoorlijnen rijden door heel Italië toeristentreinen. Lees even mee en laat je inspireren voor de aanstaande vakantie.

De trein is hot, dat is geen nieuws. Ook Italianen zelf kiezen er steeds vaker voor. De flitstreinen tussen de grote steden zijn dan ook buitengewoon snel en comfortabel. Maar er liggen ook nog veel kleine spoortjes die ooit onrendabel werden. Sommigen werden tot fietspad omgebouwd. Op andere houden vrijwilligers de geschiedenis met rijdend materieel levend. In 2019 maakten al meer dan 100.000 mensen zo’n mooi ritje en dat aantal groeit hard. Het is echt slowtravel waarbij het landschap als een aaneengesloten schilderij aan je voorbijtrekt. Vaak stoppen ze bij schattige stationnetjes.

Fiets mee in de trein

Vanaf dit jaar mag je ook je fiets meenemen met deze historische treinen. Hiervoor zijn speciale rekken aangebracht in twaalf oude rijtuigen. In deze regio’s mag je met de fiets in de historische trein van de stichting FS, die door heel Italië het spoor in leven houdt.

  • Piemonte (toeristische lijnen)
  • Lombardije (Le vie dei Laghi),
  • Friuli-Venezia Giulia (Pedemontana),
  • Abruzzo (Trans-Siberisch)
  • Sicilië ( Spoorweg van de tempels en Tour of the Baroque).

De routes (2022)

Sebino lijn (Lombardije, vanuit Milaan)

Historische en toeristische treinen en spoorlijnen in Italië

Deze spoorlijn ligt er sinds 1876. Hij gaat van Milaan naar Paratico ‐ Sarnico aan het Iseomeer of van Brescia naar Pisogne dat in het noorden van het genoemde meer ligt. Je geniet dus van een superuitzicht over het meer. Een van de rijtuigen is de befaamde Centoporte uit de jaren 30. Deze had niet precies honderd deuren maar het waren er wel veel!

Ook het interieur is fraai met fluwelen zetels en een restauratierijtuig dat wordt ingezet voor de speciale culinaire ritten. De Treno dei Sapori heet die. iedere zondag rijdt er vanuit Iseo een smakelijke treinrit met uitzicht op het meer. Onderweg kan je uitstappen voor de bezienswaardigheden. Een kaartje kost €65 en daar zit het eten en drinken bij in. Er zijn verschillende arrangementen. Kaartjes zijn te koop via de website van Trenitalia en de trein rijdt alleen in het voor- en najaar.

Val d’Orcia-spoorlijn (Toscane)

Historische en toeristische treinen en spoorlijnen in Italië

Deze doorkruist een gebied in Toscane dat je op alle foto’s ziet. Het is de Val d’Orcia streek met de bekende slingerende wegen langs heuvels en cipressen. UNESCO vindt het werelderfgoed. 51 km duurt deze unieke rit, Lees meer.

Ferrovia dei Parchi (Abruzzen)

Historische en toeristische treinen en spoorlijnen in Italië

Dit is ook een fraaie lijn in ruige regio Abruzzen. De Ferrovia dei Parchi verbindt Sulmona met Carpinone en leidt door de bossen van het Majella Nationaal Park over de hoogvlakte van Abruzzo. De hellingen die de trein moet nemen lopen op tot 28%!

Ferrovia dei Templi (Sicilië)

Historische en toeristische treinen en spoorlijnen in Italië
Met de trein langs de tempels

Deze lijn vind je op het eiland Sicilië. Hij gaat van Agrigento Bassa naar Porto Empedocle Succursale dwars door de Valle dei Templi, de vallei van de Griekse tempels, ook al werelderfgoed!

Valsesia-spoorlijn (Piemonte)

Voor deze lijn gaan we weer naar het Noorden. De trein rijdt van Novara naar Varallo Sesia. Het spoor wordt uitsluitend gebruikt voor speciale treinen zoals deze mooie stoomtrein. Geniet van deze adembenemende groene streek tot je in Varallo aankomt. Meer info op www.museoferroviariovalsesiano.it.

Tanaro-spoorlijn (Piemonte)

Toet toet! Met de stoomtrein vanuit Turijn naar Ceva en Ormea, wow! Hier rijden ze ook weer met de eerdergenoemde 100-deuren trein, de Centoporte. Deze rit is extra mooi in de herfst als het landschap van Piemonte en de Tanarovallei haar schitterende kleuren laat zien. Stap even uit in het middeleeuwste stadje Borgo Maggiore, dat prijkt op de lijst met mooiste stadjes van Italië. Proef de befaamde kastanjes en paddenstoelen.

De trein vertrekt vanuit Turijn Porta Nuova. In het najaar zijn er speciale ritten, zelfs rond kersttijd.

Spoorlijn Langhe-Roero en Monferrato (Piemonte)

Ook deze lijn begint weer op station Turijn Porta Nuova. Reis door het fantastische Lange-gebied waar we al vaak over schreven. Het stuk van Asti naar Alba is pas sinds een jaar geopend voor de toeristische trein. Geniet van de wijngaarden in de Tanaro vallei. Ook hier kan je de fiets mee de trein in nemen. Meer info op deze site: trenolmr.com.

Irpinia spoorlijn (Campanië)

De geschiedenis van de Italiaanse spoorwegen gaat verder terug dan die van de staat zelf. Naar 1839 om precies te zijn, want in dat jaar werd het centrum van Napels verbonden met de buitenwijk Portici, een traject van welgeteld zeven kilometer. Het moet een revolutionaire ervaring geweest zijn voor de eerste passagiers op 3 oktober, al diende het spoor vooral het goederentransport uit de haven.

De Irpinia spoorlijn ligt in deze regio. Hij gaat van Avellino naar Rocchetta in Campanië. Over ruim 80 kilometer kronkelt het langs 118 dorpen, door bergen en groene landschappen en over rivieren.

Ferrovia del Sannio (Campanië)

De route van de Ferrovia del Sannio, een van de historische en toeristische treinen en spoorlijnen in Italië

Ook de Ferrovia del Sannio vinden we in Campanië. Hij voert naar de kleinste regio van Italië, Molise. 70 km duurt de rit door de Apennijnen in het zuiden van Italië waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Pedemontana-spoorlijn (Friuli-Venezia Giulia)

Voor deze lijn gaan we naar het Noordoosten van Italië, de regio Friuli-Venezia Giulia. Hij gaat van Sacile naar Gemona, dat is een traject van zo’n 74 km. De lijn is nog vrij nieuw en heeft een stoomloc als extra blikvanger. De lijn deed meer dan 80 jaar dienst om soldaten te vervoeren en later vrijwilligers en bouwvakkers na de verschrikkelijke aardbeving van 1976. In 2012 stopte de transporten en in 2018 begonnen de toeristische ritten. Het traject is vlak en voert langs bossen en bergen, korenvelden en wijngaarden. Hij stopt steeds een kwartier op de stations. Daar wacht vaak een hartelijke ontvangst met muziek en dans!

Kaartjes kosten ongeveer 15 euro voor volwassenen en zijn verkrijgbaar via de website van Trenitalia.

Meer informatie

De stichting die door heel Italië actief is met oude spoorlijnen heeft een mooie website met alle actieve lijnen. Lees meer www.fondazionefs.it

Maak ook eens een rit met de Dantetrein van Florence naar Ravenna

Historische en toeristische treinen en spoorlijnen in Italië

Historische en toeristische treinen en spoorlijnen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button