Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Historisch voetbal op het doek in Lucca

In Italië werd lang voordat de Engelsen het moderne voetbal uitvonden al een voetbalspel gespeeld. De schilder Camillo di Giovan Battista Ciai uit Florence, vereeuwigde een scene op een schitterend doek. Het is nu even te zien in de Chiesa di San Franceschetto in Lucca. Mocht je tot 7 januari in de buurt zijn, loop even binnen.

De ‘Vrije tijd van de adel’ heet de tentoonstelling, Nobili Svaghi. Centraal staat het werk van Camillo Ciai. Hij schilderde een wedstrijd die op 18 januari 1662 in Lucca werd gespeeld, ter ere van het bezoek van de aartshertog van Oostenrijk. Het bijzondere werk werd onlangs door een stichting aangekocht en die creëerde er een tentoonstelling omheen.

18 januari 1662

Heel Lucca was op 18 januari 1662 in rep en roer want er werd zeer hoog bezoek verwacht. Aartshertog Ferdinand Karel van Oostenrijk (1628-1662) kwam naar de stad, samen met zijn vrouw Anna de’ Medici en dochter Claudia Felicita. In het paleis van Buonvisi en Busdraghi werden ze ontvangen. Voor het vermaak organiseerden de bewoners een voetbalwedstrijd. Die wedstrijden vonden normaal gesproken plaats tijdens het carnaval, ongeveer op de plek waar nu de botanische tuin is.

Het schilderij van Ciai is enorm gedetailleerd en geeft daardoor een prachtig tijdsbeeld. De opdrachtgever was de aartshertog, die het tafereel dat hij toen zag graag als herinnering, als ware het een grote ansichtkaart, aan de muur wilde.

De tentoonstelling is tot 7 januari 2024 te zien. Waar je het fascinerende werk daarna kan bewonderen is ons nog niet bekend. Maar zodra er meer nieuws is melden we dat.

Calcio Storico

Het Calcio Storico (lees meer) was een soort mengeling van voetbal, rugby en vooral vrij worstelen. Het was populair in de stad maar liep in de beginjaren nog wel eens uit de hand. Daarop besloot het stadsbestuur al in 1608 om de organisatie van de wedstrijden op zich te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button