NieuwsRegio'sSiciliëVakantie

Het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië

De strijdkreet ‘Ik worstel en kom boven’ is niet alleen op onze eeuwenlange strijd tegen het water van toepassing. De Sicilianen in het zuidoosten van het Italiaanse eiland vochten lang met elkaar maar ook tegen het natuurgeweld. In dit geval de aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. De rampspoed bracht echter ook nieuwe levenslust en vitaliteit waarvan wij nu nog steeds kunnen genieten. Il Giornale ging op zoek naar het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië.

De Grieken waren de eersten die met hun rijke cultuur Sicilië cultiveerden. Grote steden bouwden ze met meer dan 100.000 inwoners. Om die te vermaken en met name ook te onderwijzen, werden er theaters gebouwd die nu nog steeds in gebruik zijn. Neem bijvoorbeeld het fraaie theater in de stad Syracuse waar nu opnieuw Griekse acteurs de klassieke drama’s opvoeren. De theaters werden altijd gebouwd met de opening naar de zee want daarmee kon de zeewind het geluid vanaf het podium voor de toeschouwers versterken.

Die Grieken waren niet gek natuurlijk. Dat blijkt ook uit het feit dat ze bij het uithouwen van de rotsen altijd een soort overkapping bovenaan overhielden zodat ze, met name de slaven dan, droog en in de schaduw konden werken. De voorbeelden zijn nog te zien op het terrein. Later verbouwden de Romeinen het theater want die hadden niet zoveel op met leerzame voordrachten. Gladiatoren en wilde dieren, dat was pas entertainment!

Het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië
Grieks theater in Syracuse met uitzicht op zee en uit de rots gehakt.

Griekse tempels

De Griekse goden werden vereerd in tempels waarvan de resten nog goed te zien zijn. De dom van Syracuse is wat dit betreft uniek in de wereld want deze is gebouwd met de zuilen van de Griekse tempel van 500 voor Christus die nog steeds overeind stonden. De ruimte tussen de zuilen werd hiervoor dichtgemaakt.

De indrukwekkende 2500 jaar oude pilaren zijn te zien in de dom die nu nog steeds in gebruik is als godshuis en ook dat is bijzonder. In het nabijgelegen Agrigento staat namelijk ook een beroemde Griekse tempel, maar daar houden ze geen diensten meer. Opvallend zijn ook de kantelen op de kathedraal. De kerk, gelegen op het hoogste punt in het midden van de stad, diende namelijk ook lange tijd als veilige en ultieme schuilplaats.

Het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië
De dom in Syracuse werd gebouwd op Griekse tempelzuilen

1693, zwaarste aardbeving ooit in Italië

In de nacht van 1693 trilde de grond als nooit tevoren. Voorafgegaan door twee kleinere bevingen gaf moeder aarde een echte ‘big bang’, die in het hele oosten van Sicilië meer dan 60.000 mensen het leven kostte.

Na de ontreddering van deze zwaarste aardbeving ooit in Italië, kwam al snel de energie voor wederopbouw. Een mooie gelegenheid om nieuwe ideeën voor bouwstijlen en stadsplanning op de herbouw los te laten. In dit deel van het eiland was er in ieder geval genoeg geld om er wat moois van te maken. Door het systeem van het verpachten van land, in plaats van het zelf te verbouwen, hadden veel families met de pacht en een deel van de winst een vermogen opgebouwd. Het geld werd daarom gestoken in de bouw van weelderige paleizen en kerken, de beste architecten leefden zich uit. God was ondanks de beving namelijk nog steeds populair.

Het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië
Il duomo di San Giorgio in Modica. Een prachtig voorbeeld van het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië

Uitbundig en extravert

Over schoonheid kunnen we twisten maar uitbundig en extravert was de, zoals we nu noemen, barokke bouwstijl in ieder geval wel. Deze barok is veel speelser en lichter dan de massieve barok die in Midden- en Noord-Europa te zien is. De notabelen in Ragusa, Modica en Notto besloten de nieuwe stad op een andere plek te bouwen waardoor er vaak een beneden en bovenstad is.

UNESCO heeft al deze steden inmiddels op de Werelderfgoedlijst staan. Noto (foto boven dit artikel) is bijvoorbeeld een juweel met zeer indrukwekkende kathedralen die zich kenmerken door de zachtgele kleuren van het zandsteen dat overal voor de wederopbouw is gebruikt. Overigens is men nog niet klaar met de aardbevingen. In 1996 was er nog eentje in Noto die het dak van de kathedraal deed instorten. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. De restauratie duurde tot 2007.

Het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië
Modica

Rijkste provincie van Sicilië

Ook in Ragusa, Modica en Syracusa is het genieten van alle pracht en praal gecombineerd met de historie die de Grieken en Romeinen nalieten. De provincie Ragusa, genoemd naar de Byzantijnse graangod Ragon, is nu nog steeds de rijkste van Sicilië door de vele landbouwproducten die het vrij groene land levert. Als we de groeiende stroom toeristen zien zal dat nog wel even zo blijven. Kom dus snel als je nog een beetje het ‘ontdek je plekje’ gevoel wilt ervaren.

Het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië
Sfeervol Syracuse
Het werelderfgoed in Zuid-Oost Sicilië
Onze reis naar het zuidoosten van Sicilië

Michiel de Ruyter sterft in Syracuse

21_michielderuyter

Zeeheld Michiel de Ruyter plaatste zich dankzij de spektakelfilm in 2015 weer helemaal op de zeekaart, al komen de strategische kwaliteiten van de stoere admiraal tijdens de grappige supermarktreclames iets minder uit de verf.

Toch willen we even iets rechtzetten. De makers werd namelijk al snel verweten soms een eigen interpretatie van de geschiedenis te kiezen, zo ook met het overlijden van de admiraal. In de film sterft hij namelijk direct aan zijn verwondingen die hij opliep tijdens de slag met de Fransen bij Agusta, aan de oostkust van Sicilië.

In werkelijkheid voer het schip even verder naar de Baai van Syracuse, waar hij een week later een infectie kreeg aan zijn verwondingen en als gevolg daarvan op 22 april 1676 overleed. Zijn organen werden daarop verwijderd en neergelegd op een plek rond de baai. Er zou een klein monumentje zijn neergezet alleen niemand weet meer precies waar, anders hadden we het graag even bezocht
tijdens ons bezoek. Alleen een onnauwkeurige zeekaart zou de plek aangeven. Het gebalsemde lichaam is later in de Amsterdamse Nieuwe Kerk begraven.

Michiel de Ruyter stierf hier in de baai van Syracuse
Michiel de Ruyter stierf hier in de baai van Syracuse

Vervoer en verblijf

Wij verbleven in de wonderschone stad Syracuse, op 2.500 autokilometers van Utrecht. Vliegen is dan ook het snelste vervoermiddel. Transavia, KLM, Easyjet en ITA (het voormalige Alitalia) vliegen vanaf Amsterdam. Ryanair vanaf Eindhoven en Charleroi. Eurowings gaat vanaf Dortmund, Keulen en Düsseldorf.

KLM, Transavia, Ryanair en Easyjet, vliegen rechtstreeks vanaf Nederlandse luchthavens op de dichtstbijzijnde luchthaven van Catania. Interessant is de ontwikkeling van het vliegveld van Cosimo, vlakbij Ragusa. Ryanair vliegt op deze kleine luchthaven vanaf Charleroi. Het vliegveld was tot vrij recent een militair vliegveld.

Er zijn in de regio voldoende hotels in alle prijsklassen. Erg leuk zijn ook de vele charmante agriturismo’s waar je heerlijk kan eten uit de lokale keuken.

Chocolade uit Modica

Culinair kan Sicilië met gemak de concurrentie aan met de andere Italiaanse regio’s. De Arabische invloeden hebben gezorgd voor bijzondere gerechten en ingrediënten. Amandelen en pistache worden bijvoorbeeld in tal van hartige schotels en (mier)zoetigheden gebruikt en natuurlijk is er veel vis, zoals de kenmerkende zwaardvis.

In het plaatsje Modica troffen we zeer speciale chocolade die door de unieke bereidingswijze niet smelt. Wel zo handig tijdens de soms tropische Siciliaanse zomer. Het eeuwenoude procedé komt van de Azteken in Mexico. Alleen in dit land en Modica maakt men de chocolade nog op deze manier.

Waar staat het wapen van Sicilië voor?

Overal ziet je het terugkomen, het roodgele wapen van het Siciliaanse eiland met kenmerkend driebenig figuur. Op de vlag staat het hoofd van Medusa, een vrouwfiguur uit de Griekse mythologie met een bijzondere schoonheid. Ze werd in 1282 opgenomen in de vlag van het eiland.

Over de betekenis van de benen, het Griekse Triskelion, gaan verschillende theorieën. Zo zouden ze staan voor de drie hoekpunten van het eiland, de drie provincies maar ook de drie continenten die in de Griekse tijd bekend waren. Amerika werd pas veel later ontdekt, Sicilië was toen het middelpunt van de moderne wereld. De kleuren komen voort uit een de opstand tegen koning Karel van Anjou. Geel stond voor Palermo, toen al de hoofdstad van Sicilië waar de opstand uitbrak en rood voor de belangrijke stad Corleone. De regio diende al in de Romeinse tijd als graanschuur van het rijk. Rond het hoofd zijn daarom korenaren te zien die de vruchtbaarheid symboliseren.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button