algemeenFlorenceKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsStedenToscaneVakantie

Het Museo dell’Opera del Duomo in Florence is weer open!

Een van de topmusea in Florence wordt 29 oktober na een grote renovatie en uitbreiding van twee jaar weer heropend. Het Museo dell’Opera del Duomo bevat ‘s werelds grootste collectie van Florentijnse beeldhouwkunst uit de middeleeuwen. Werken uit de Dom, de Campanile (de klokkentoren) en het Battistero, de vrijstaande doopkapel aan de westkant van de Dom.

In het museum zijn nu meer dan 750 marmeren, bronzen en zilveren beelden van onder andere Michelangelo, Donatello, Arnolfo di Cambio, Lorenzo Ghiberti, Andrea Pisano, Antonio del Pollaiolo, Luca della Robbia en Andrea del Verrocchio te zien.

museum-opera-duomo-dom-kathedraal-florence-heropend
Een dwarsdoorsnede van het museum met rechts de enorme ruimte met ontwerpgevel van de dom.

In het vernieuwde museum zijn nu ook de houten Maddalena van Donatello te zien. Dat zijn de oorspronkelijke deuren van de doopkapel gemaakt door Lorenzo Ghiberti, alsmede 27 met zijde en goud bewerkte panelen ontworpen door Antonio del Pollaiolo.

museum-opera-duomo-dom-kathedraal-florence-heropend2

Bezoekers kunnen door de uitbreiding nu ook werken zien die lang in het depot verborgen bleven. Zoals beelden uit de 14e en 15e eeuw en 70 delen van de oorspronkelijke middeleeuwse gevel van de kathedraal.

Het nieuwe museum is gevestigd in twee aan elkaar grenzende gebouwen met in totaal 25 kamers. Die zijn verdeeld over drie verdiepingen met een oppervlakte van 6.000 vierkante meter.

Een ruimte is bijzonder indrukwekkend. Daar staat namelijk een kopie op ware grootte van de onvoltooide gevel die door Arnolfo di Cambio in 1296 werd ontworpen. Zijn creatie haalde het niet en werd later in 1587 vernietigd.

Het museum is gevestigd aan het Piazza del Duomo 42. Website: operaduomo.firenze.it

Tip. Zondag 1 november 2015 is de toegang gratis net als alle grote musea in Italië (lees meer)

De poort van het paradijs,
De poort van het paradijs, La Porta del Paradiso.
museo-del-opera-katehdraal-dom-florence

Cultuursector moet economische motor worden

Vorig jaar boekte het prestigieuze Egyptisch Museum in Turijn meteen succes met een verdubbeling van het bezoekersaantal na een jarenlange verbouwing. De Italiaanse minister van cultuur ziet cultuur als een sleutel voor economisch succes. De expertise om de rijkdom van Italië beter te gelde te maken wordt overigens steeds vaker uit het buitenland gehaald. Onlangs waren er 20 aanstellingen voor vooraanstaande musea en daarvan werden er 7 toegewezen aan buitenlanders.

Italië telt ongeveer 4.400 musea die jaarlijks 325 miljoen euro verdienen. De Italiaanse regering wil dat bedrag laten groeien tot 2 miljard in 2017. Daarvoor krijgen de directies meer autonomie, worden giften fiscaal interessanter en wordt de binnenlandse vraag aangewakkerd met de gratis eerste zondagen van de maand.

De website verybello.it geeft een fraai overzicht van de vele verborgen schatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button