algemeenNieuws

Het kleinste dorp en de hoogste berg van Italië

Italiaanse gemeenten variëren sterk in omvang en bevolking. De grootste gemeente, met meer dan 2.800.000 inwoners is Rome. De kleinste is Morterone in de regio Lombardije met maar 38 zielen.

Een klein deel van Italië is omsloten door Zwitsers grondgebied. De enclave Campione d’Italia aan het Luganomeer ligt in het kanton Ticino.

Twee staten binnen de landsgrenzen

Italië is het enige land ter wereld dat twee andere staten binnen de landsgrenzen heeft; de Republiek San Marino en Vaticaanstad.

Verder is de meest noordelijke gemeente is Prettau in Trentino-Alto Adige, Otranto in Apulië ligt het meest oostelijk, aan de westkant is Bardonecchia in Piemonte de uiterste punt en Lampedusa, daar kunnen we ons iets bij voorstellen, is het zuidelijkste grondgebied.

Italië heeft een kustlijn van ca 7.500 km

De Tremiti-eilanden. Bountyparadijs voor de kust van de Italiaanse regio Molise

Italië is ongeveer 1.800 kilometer lang met een kustlijn van ca 7.500 km. Soms groeit het grondgebied doordat rivieren dichtslibben.

De hoogste berg van Italië

Het kleinste dorp en de hoogste berg van Italië

De hoogste berg is officieus de Monte Bianco, beter bekend als Mont Blanc met 4.810 meter. De top ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië. Cartografen uit Frankrijk en Zwitserland zeggen dat de top in Frankrijk ligt maar volgens de Italianen klopt dat niet. Die beweren dat dit een fout is van een Franse cartograaf in 1794. De top zou in Italië liggen.

Het kleinste dorp en de hoogste berg van Italië

De Etna met zijn 3.300 meter is de hoogste vulkaan van Europa. De meest zuidelijk gelegen Europese gletsjer van Europa is de Calderone in de regio Abruzzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button