LazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Hoe werkt het Italiaanse parlement?

In Nederland viel vandaag het kabinet, in Italië is sinds eergisteren een regeringscrisis. Ook Italië is een parlementaire democratie maar daar blijven de kabinetten niet zo lang aan als bij ons. Hier een uitleg over het Italiaanse stelsel.

Het Italiaanse parlement, Il parlamento italiano, bestaat net als bij ons uit twee kamers; het Huis van Afgevaardigden (Camera dei deputati, foto boven), en de Senaat (Senato della Repubblica, foto onder). 

In vergelijking met ons telt het parlement veel meer leden, parlamentari in het Italiaans. Het Huis van Afgevaardigden heeft 630 deputati en de Senaat heeft 315 senatori. De leden van het Huis van Afgevaardigden worden voor een periode van vijf jaar gekozen.

Renzi

De vergelijking tussen onze eerste en tweede kamer gaat niet op omdat de Italiaanse Grondwet stelt dat beide kamers evenveel macht hebben. Dat wilde voormalig premier Renzi eind december 2016 met een grondwetswijziging veranderen. Het idee was om het aantal zetels en tegelijk de macht van de senaat aanzienlijk in te perken. Veel maatregelen van de regering kunnen niet worden doorgevoerd omdat de beroepspolitici in de senaat er jarenlang over blijven steggelen. Het land is daardoor vaak onbestuurbaar en instabiel. De afgelopen 70 jaar vielen er 63 regeringen. Het voorstel van Renzi werd tijdens een referendum verworpen en daarna trad hij af. Nu is het diezelfde Renzi die met zijn partij uit de regering stapt die daardoor geen meerderheid meer heeft.
Sergio Mattarella is de President van Italië.

Tip voor Rome

Alleen op de eerste zaterdag van de maand kan je in Rome het Palazzo Madama, de plek waar de Italiaanse senaat gevestigd is bezoeken. Dat kan van tien tot zes uur behalve in augustus. De rondleiding is gratis! Toen wij er waren werd die alleen in het Italiaans gegeven. De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten. Het paleis ligt vlakbij het bekende Piazza Navona. Het is sinds 1871 in gebruik door de Senaat en werd in 1503 gebouwd.

Het Palazzo Madama

Kiesstelsel

Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft 630 leden waarvan er 475 direct worden gekozen via algemeen enkelvoudig kiesrecht. 155 leden zijn afgevaardigden van de diverse autonome regio’s van Italië. De leden worden voor een periode van vijf jaar gekozen. Volgens het Italiaanse kiesstelsel krijgt de grootste partij automatisch (minimaal) 55% van de zetels, oftewel 345 van de 630 zetels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button