Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Het beste restaurant ter wereld in Italië, waar anders…

Restaurant Osteria Francescana in Modena van chef Massimo Bottura’s, mag zich dit jaar voor het eerst het beste restaurant ter wereld noemen. Dat maakte de jury van The World’s Best Restaurants deze week bekend. Bottura stond vorig jaar en het jaar daarvoor nog op de tweede plek.

1000 culinaire experts van over de hele wereld kozen Osteria Francescana tot het culinaire hoogtepunt van de planeet. Bottura wordt geprezen om zijn nimmer aflatende creativiteit, zijn enorme vakmanschap, passie en vastberadenheid. Bottura heeft altijd opgebokst tegen de vaak in beton gegoten Italiaanse culinaire tradities. Hij probeerde de standaard uit te dagen, opnieuw uit te vinden en te verbeteren. Deze gedurfde en soms controversiële visie leverde kritiek op maar uiteindelijk wist hij zijn criticasters de mond te snoeren.

“Om vandaag de dag succesvol te zijn moet je de cultuur gebruiken want cultuur is kennis en kennis leidt tot bewustzijn en verantwoordelijkheid”, zo sprak Bottura toen hem in New York de prijs werd overhandigd.

Een van de beroemde klassiekers, 5 soorten parmezaan
Een van de beroemde klassiekers, 5 soorten parmezaan

Bij Osteria Francescana kan je nog steeds a la carte eten wat vrij ongebruikelijk is voor restaurants op dit niveau. Daarnaast kan je kiezen uit twee menu’s. Met een van die menu’s eert de chef zijn regio Emilia Romagna. Een van beroemdste creaties is de Parmigiano Reggiano in vijf verschillende stadia van rijping. Bottura speelt met temperatuur, met textuur en de natuurlijke smaak.

Niet alleen zijn eigen regio maar ook New York is een inspiratiebron voor de chef. Zijn vrouw Lara komt uit die stad. Ingelegde groenten gecombineerd met bouillon, gedroogde paddenstoelen en geconcentreerde pompoen is een van de sensaties waarmee Bottura gevoel voor wereldsmaken laat zien.

Voor de aankleding van het restaurant werden invloeden uit de jazz gebruikt gecombineerd met moderne kunst. Al met al een eigentijdse en stijlvolle omgeving om een hapje te eten.

Reserveren

Tsja, dat kan lastig worden! Neem de tijd zouden we adviseren. Assistent Enrico Vignoli liet al weten dat de telefoon roodgloeiend stond met aanvragen vanuit de hele wereld. Gelukkig staan er ook nog andere Italiaanse restaurants in de Top50. Le Calandre bijvoorbeeld in de regio Veneto (39e) of Combal Zero van Davide Scabin in Piemonte (46e plek)

osteria-francescana

Niet alleen voor de rijken

Massimo Bottura wordt ook geprezen om zijn sociale betrokkenheid. Hij wil namelijk gaarkeukens openen in Turijn en New York als vervolg op het succesvolle Refettorio Ambrosiano project tijdens de Expo in Milaan. Toen kookte de allerbeste chefs ter wereld waaronder Bottura in een gaarkeuken voor daklozen, immers, het thema van de Expo was ‘Feed the Planet’. Om de planeet van voedsel te voorzien moet je eerst vechten tegen verspilling liet Bottura toen weten. Tijdens de Expo werd eten dat overbleef naar de daklozen gebracht en dat wil hij nu ook in Turijn en New York gaan doen. Nou wisten wij al dat kliekjes vaak verrukkelijk zijn maar Bottura gaat daar een driesterren dimensie aan toevoegen. Je zou er bijna dakloos voor worden…

Toprestaurants in Italië

De Franse firma Michelin weet ook wat van restaurants menen we gehoord te hebben. Drie sterren delen ze natuurlijk uit aan het bedevaartsoord in Modena. Maar er zijn nog veel meer toppers. Hier de lijst met alle sterrenrestaurants in Italië, 332 stuks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button