Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)Emilia-RomagnaItaliaanse merenLombardijeNieuwsRegio'sVakantie

Het andere verhaal van het Gardameer

Het is zoals met Story en Privé: bladen die niemand koopt of leest! Ook het Gardameer is onder vakantiegangers eigenlijk not-done. Toscane, Sicilië, Rome en Venetië; dáár gaan we heen. Wie wil er naar het Gardameer? Daar waar je over de toeristen struikelt. Het beeld van overvolle campings, terrassen en stranden is een vertekend beeld. Het Gardameer is namelijk ook rust en ruimte. In Il Giornale dat andere verhaal. 

Om te beginnen de cijfers: het Lago di Garda is het grootste meer van Italië. Met een oppervlakte van 370 km2 beslaat het drie regio’s; Lombardije, Veneto en Trentino. Het is met ruim 51 kilometer dan ook vooral lang. Het breedste punt komt op 17 kilometer en verder ligt het Gardameer 65 meter boven zeeniveau. Het feit dat dit het meest noordelijke meer in de Laars is, speelt de Europese vakantiegangers natuurlijk ook in de kaart. Immers, vanuit Nederland is de afstand nagenoeg in een dag te overbruggen. Daarnaast levert meer vraag meer aanbod op en meer aanbod meer vraag. Nergens in Italië vindt je dan ook zoveel recreatiefaciliteiten als rond het Gardameer. Ideaal uiteraard voor gezinnen, maar ook campagnevoer voor de tegenpartij: ‘zoveel campings, dat moet wel massatoerisme zijn. Mij niet gezien.’

Het is simpelweg te zwartwit. Het bekendste meer van Italië heeft namelijk meer dan deze twee gezichten van voor- en tegenstanders. Zo is de kust in het noorden vrij grillig en steil met rotswanden, ideaal voor de sportievelingen, terwijl het zuiden lieflijker aandoet met een glooiend landschap. De vlakkere oostkant van het meer leent zich het best voor de campings en vakantieparken. Het is waar: tijdens de zomermaanden is het in dit gebied wat drukker, maar daar is de plaatselijke overheid dan ook goed op ingespeeld. Bovendien trekken niet alle campinggasten dagelijks richting het water. De ommelanden van het Gardameer hebben ook verrassingen in de aanbieding, zoals de prachtige flora als gevolg van het subtropisch klimaat.

[

16 jaar thuis in Trentino

Sytske Maaijen

Sytske Maaijen kent de voors en tegens rond het Gardameer en heeft menig toerist van zijn vooroordelen afgeholpen. In 2000 vertrok Maaijen – toen 28 jaar – naar Italië om een nieuw bestaan op te bouwen. Dat werd uiteindelijk Cologna di Tenno, een dorpje ten noorden van het Gardameer. “Het is een middeleeuws dorpje, heel schattig, net boven Riva del Garda. De combinatie van bergen en water spreekt mij heel erg aan. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld te skiën, mountainbiken of te surfen. Verder heb ik twee dochters en ben ik een kleine zelfstandige, zoals ze dat in Nederland noemen. Zo help ik buitenlanders die op zoek zijn naar onroerend goed en ben ik actief voor de diverse VVV’s in Trentino. Ja, een heerlijke baan. Ik kan niet anders zeggen, ook omdat je door het contact met die mensen voortdurend wordt geconfronteerd met het prachtige leven hier. Ik heb gemerkt dat ik in al die zakelijke gesprekken vooral baat heb bij mijn eigen ervaringen.

Mijn zoektocht naar mijn huis heeft wel even geduurd. Natuurlijk dacht ik ook aan Toscane en Le Marche, zoals veel Nederlanders, maar ik had prachtige herinneringen aan het noorden. De skivakanties in de Dolomieten, de zomervakantie aan de meren. Heerlijk! Ik heb daarom ook gekeken in Alto-Adige, Veneto en Trentino, maar uiteindelijk gekozen voor die laatste regio. Vanwege de veelzijdige natuur, zoals ik zei, maar ook om de levensstijl van de Italianen en het klimaat. Ik vertel er graag over en dat komt over bij klanten, heb ik gemerkt.”

Suppen over het meer

Wandelen, fietsen, suppen

16 jaar na de start van haar Italiaanse avontuur is Maaijen met recht thuis op en rond het Gardameer. Zij weet als geen ander de juiste weg te wijzen naar interessante, verrassende en smakelijke hoogtepunten rond de bekende ‘plas’. “De dorpen en steden aan het water worden wel gevonden, maar Canale di Tenno ligt iets minder op de route. Het is een klein middeleeuws dorpje, prachtig om doorheen te wandelen. Hier wonen en werken veel kunstenaars en er is ook een museum: Casa degli Artisti, waar altijd wel een tentoonstelling gehouden wordt. Voor wie nog even wil doorlopen, is Lago di Tenno de moeite waard. Een rondje rond het azuurblauwe meer neemt ongeveer een uurtje in beslag.

Het Lago di Tenno met het Gardameer op de achtergrond

Ook het kasteel van Arco is trouwens erg mooi. Het is een kleine wandeling met een schitterend uitzicht over Arco, Torbole, Riva del Garda en natuurlijk het Gardameer. Ik ben zelf nogal sportief, dus ik hoop dat de lezers mij bij kunnen houden, haha. Er loopt bijvoorbeeld een fietspad langs het Gardameer en via Arco naar Ceniga en Dro. Onderweg kom je langs cipressen, palmbomen, olijfgaarden en over de Ponte Romano, echt supermooi. Het is een plek waar in de zomer jongelui het water van de Sarca induiken. Stoer! Je kunt hier na je fietstocht trouwens ook even lekker bijkomen op het kiezelstrand. En als je sportief wilt zijn op het Gardameer zelf, dan zijn kitesurfen en suppen (stand up paddle; red.) nieuwe sporten die je  kunt uitproberen. In Torbole, bij Kite Segnana, geven ze les en hebben ze de materialen.”

Het kasteel van Arco

Streekgerecht

Carna Salada

Aan en rond het Gardameer liggen 18 steden, bij elkaar goed voor ruim 3000 restaurants. Keuze genoeg dus, maar Sytske Maaijen heeft een persoonlijke favoriet. “In het dorpje Cologna di Tenno vindt je Trattoria Pie di Castello in Cologna, waar ze de originele Carna Salada serveren, een echt streekgerecht in deze hoek van het Gardameer. Het verhaal gaat dat dit gerecht enkele eeuwen geleden is ontstaan. Er waren toen nog geen koelkasten, maar door het vlees te kruiden bleef het langer houdbaar. Vervolgens kun je daar allerlei gerechten mee maken. Zo wordt het rauw gegeten, als een soort carpaccio, maar ook gekookt of gegrild.

Daarnaast heeft deze trattoria nog een paar andere specialiteiten, waar ik dol op ben, zoals Canederli, Strangolapreti en – volgens de lokalo’s – de beroemde appeltaart van de familie. Ja, het is een echt familiebedrijfje met de ouders in de keuken en de dochters in de bediening. Je kunt er trouwens ook hun eigen wijn en olijfolie kopen. Italiaanser kan het toch niet?!”

Dolores en Giorgio Benini van Trattoria Pie di Castello in Cologna di Tenno, 4 km van Riva del Garda

Historie

Het Gardameer is in de ijstijd ontstaan door de schurende werking van gletsjers. Het gevolg is dat het meer met 346 meter een van de diepste meren in Europa is. In de jaren 70 en 80 had het meer te lijden onder industriëlen toeristisch afval. De vervuiling betekende een grote bedreiging voor het toerisme, maar het tij werd gekeerd. Door de bouw van tientallen waterzuiveringsinstallaties is het water nu schoon. Kenmerkend voor de streek is de verrassend gevarieerde natuur. Bergen, bossen, bergmeren, exotische planten en idyllische wijnhellingen vormen een kleurrijke aaneenschakeling van unieke vergezichten. Een lust voor het oog en een regelrecht walhalla voor het beoefenen van recreatie en sport.

Nog meer lezerstips voor het Gardameer en een mooi verhaal van Kathleen die er woonde.

Lees ook het verhaal van het Gardameer in de winter van Sytske.

Mooi uitzicht in Trémosine
Klip de kaart om te vergroten

Boek een hotel rond het Gardameer

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button