Italiaanse kado's voor de feestdagenNieuwsZaken

Henk Bleker bewondert Berlusconi en Italië

“Bent u niet een soort Nederlandse Berlusconi?”, werd Henk Bleker bij de presentatie van zijn nieuwe boek gevraagd, refererend aan zijn verhouding met een 32 jaar jongere vrouw. De voormalig staatssecretaris van Economische Zaken kon er wel om lachen. Feit is dat hij de veelbesproken leider bewondert op een manier zoals miljoenen Italianen dat lang gedaan hebben, en nog steeds doen.

Bleker laat een keer een ander geluid horen en dat is prettig, want gek zijn Italianen natuurlijk niet. Zijn boek Het andere Italië dat deze week verscheen is een vurig betoog voor een bredere blik op het land en dat juichen we toe. Naast zijn boeiende blik op Berlusconi haalt hij nog een ander actueel thema aan; de participatiesamenleving. Italianen doen dat al sinds mensenheugenis, steunen op de familie. Daar kunnen we nog wat van leren aldus Bleker.

Vooroordelen

De flamboyant ex-politicus maakt korte metten met makkelijke vooroordelen die ook in ons land leven. Bijvoorbeeld over de veronderstelde Italiaanse luiheid zet hij: “Een op de vijf Italianen is eigenaar of mede-eigenaar van een familiebedrijf, in Nederland is dat een op de vijftien of nog minder. En ze hebben vaak meerdere banen. Italianen werken gemiddeld driehonderd uur meer per jaar dan wij!”.

Bleker, man naar ons hart, koop dat boek!
Bestellen

2 reacties

 1. Goededag, ik zou graag weten of het Nederlandse ‘Il Giornale’ iets van doen heeft met de Italiaanse naamgenoot? Dezelfde redactie, of dezelfde eigenaars, of gewoon toeval?

  1. Beste Erik
   De Nederlandse Il Giornale heeft totaal niets met de Italiaanse te maken.
   We krijgen die vraag vaker, met name van verontruste Italianen.
   Formeel heet onze gedrukte krant en website ook Il Giornale della Fiera, gezien onze nauwe samenwerking met Italiaanse events.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button