Italiaanse modeNieuwsStile ItalianoZaken

Heilig ruiken met wierookpafum

Een souvenir uit Rome, wie heeft er geen? Waarschijnlijk nam u een T-shirt mee, een klein Colosseum of een serie kaarten. Mocht u de hoofdstad dit jaar (opnieuw) bezoeken, kies dan voor een flesje Romeins parfum. Niet zomaar een parfum, nee, een flesje met de geur van barmhartigheid!

Parfumeur Laura Bosetti Tonatto, die in 2015 nog de internationale prijs won van het beste parfum van het jaar, ontwikkelde drie hemelse geuren op basis van Bijbelse geschriften en christelijke iconografie. Zo gebruikte ze dezelfde vloeistoffen en olies van de wierook in de kerken in Rome. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica hebben de unieke parfums, in het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid, nu al de harten van de pelgrims en toeristen gestolen.

Heilig ruiken met wierookpafum
Laura Bosetti Tonatto

Roos zonder doornen

Wierook, volgens Laura haar een “bron van zuivering en meditatie”, is net als de parfums samengesteld op basis van de kalmerende nardus van Maria Magdalena, de mystieke roos van Sharon, die symbool is van schoonheid en zuiverheid en die beter bekend is als het Lelietje-van-dalen uit de vallei in het Hooglied, en de roos zonder doornen van de Maagd Maria.

De parfumeur benadrukt dat de roos vaak naar het paradijs verwijst in de christelijke iconografie. “Zij groeit sinds de oudheid in Palestina. Ze wordt gelinkt aan de passie en het lijden die bron zijn van eeuwig leven”, zegt Tonatto. Ze beklemtoont de spirituele dimensie van geuren doorheen de eeuwen, ook voor heiligen: “De neus is de meest spirituele van alle zintuigen, omdat hij het minst gekoppeld is aan lichamelijke behoeften”.

Meer opmerkelijke geuren

Fransen staan misschien bekend om de parfums maar de Italianen zijn minstens zo creatief en vernieuwend. Opmerkelijk was bijvoorbeeld parfum met urine (wat minder gek is dan je denkt) en babyparfum van Dolce en Gabana. Lees ook meer over  het exclusieve Turijnse parfumhuis Xerjoff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button