Door: Marica Anker
Bonen in alle soorten en maten. In Umbrië zijn ze er gek op. Op mijn reis door het groene hart van Italië ontdekte ik dat niet alleen veel vakantiegangers zich erg thuis voelen aan het meer van Trasimeno, maar ook een eigenzinnig boontje; de Fagiolina del Trasimeno.
Tijdens mijn bezoek aan de Azienda Agraria Orsini, een leerboerderij met als doel tradities en kennis over landbouwproducten door te geven aan volgende generaties, vertelt eigenaar Flavio Orsini vol passie over de boon van het Trasimeense meer. Deze was niet lang geleden bijna was uitgestorven maar wordt nu weer volop geteeld, onder andere op deze boerderij.
“Deze kleine boontjes werden al door de oude Grieken en Etrusken verbouwd rond het meer. Het klimaat en de vochtige grond is hier ideaal. Maar sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd de teelt steeds minder en was hij bijna verdwenen. Het bijzonder smaakvolle boontje heeft namelijk niet alleen veel karakter in de mond, hij wil alleen met veel liefde worden grootgebracht. De productie wordt daarom geheel met de hand gedaan, vanaf de kweek, oogst tot het drogen. En dat was niet meer rendabel. Maar met behulp van de gemeente Castiglione del Lago en de Universiteit van Perugia is de productie weer hervat. In 2002 werd vervolgens het ‘Consorzio Fagiolina del Trasimeno’ opgericht met het doel om de productie en de kwaliteit te beschermen”.
Het is heerlijk om naar de bevlogenheid van Flavio te luisteren. Net als veel Italianen is er bij hem een intense behoefte om culinair erfgoed te bewaren en om dicht bij de natuur te blijven, in een tijd waar voedselproductie vooral over snelheid, omvang en geld gaat. Niet voor niets werd de Slow Food beweging in Italië opgericht. Deze organisatie heeft zich ook over het boontje ontfermd.
Op de boerderij leert hij jonge kinderen uit de omgeving waar hun eten vandaan komt. Ze mogen een dagdeel meehelpen met de planten sproeien en het verzorgen van de dieren. De boontjes zijn op de boerderij dus in goede handen maar ook een genot tussen mijn tanden! Heerlijk vind ik ze.
De Fagiolina del Trasimeno komt van origine uit Afrika. Het zijn lieve kleine boontjes in verschillende kleuren; wit, crèmekleurig, zalmkleurig, bruin en zelfs zwart. De boon heeft een hele dunne schil waardoor je hem niet hoeft te weken voor gebruik. Gekookt heeft hij een hele elegante, romige en bloemachtige smaak met een mooie kruimelige structuur. Je eet ze heel eenvoudig. Gekookt met een beetje zout en olijfolie uit de streek of naar smaak met wat knoflook. Ze zijn ook heerlijk in de soep.
[divider][divider]
Azienda Agraria Orsini is gelegen in een schitterende omgeving vlakbij het stadje Passignano sul Trasimeno, aan de westkant van het meer. Er worden ook rondleidingen en proeverijen georganiseerd.
Adres:
Localita’ S.Donato 34
06065 Passignano Sul Trasimeno (PG)