NieuwsSardiniëVakantie

Heidense reis naar Sardijns Carnaval, niet geschikt voor gelovigen…

Carnaval op Sardinië is naast Pasen het belangrijkste culturele hoogtepunt van het jaar dat met veel feesten gepaard gaat. De carnavalsvieringen vinden hun wortels in de heidense rituelen die het christendom vooraf gingen en die door het katholieke geloof zijn opgenomen. In de Sardijnse carnavalsvieringen komen nog veel van deze heidense elementen tot uitdrukking. Durf je het aan om je onder te dompelen in deze authentieke cultuur op Sardinië?

Eva Cortie is niet bang uitgevallen. Verliefd werd ze al een tijd geleden op het bijzondere Italiaanse eiland. Met haar reisbureau Eva Sardinia is ze inmiddels een echte Sardinië specialist. In maart 2014 organiseert ze een unieke 8-daagse groepsreis naar het Heidense Carnaval!

Deze bijzondere reis laat je niet alleen kennismaken met het carnaval maar ook met de prachtige, ruige natuur waaruit de cultuur, de lokale gebruiken en producten hun oorsprong vinden. Ook ga je langs bij lokale producenten om de specialiteiten zelf te proeven.

Heidense Sardiniëreis

De reis gaat via de mooie panoramische weg langs de kust naar Bosa, waar de bekende Malvasia di Bosa wijnen geproefd worden. Een dag later is het Sinis schiereiland aan de beurt en de kaap van Capo Mannu (Grote Kaap).

Een van de hoogtepunten is Oristano voor een bezoek aan het magnifieke carnaval Sa Sartiglia. Hierover schreven we al eerder een mooi verhaal op deze site (lees meer). Meer dan 75 ruiters, gekleed in middeleeuwse tenues, folkloristische klederdracht, muziek; een groots spektakel.

sa sartigla

De volgende dag is er een wandeling in het Monti Ferru gebergte. Deze berg is een groot vulkanisch massief met prachtige uitzichten over het omliggende landschap. Een bezoek aan een kaasfabriekje waar de typische casizolukaas gemaakt wordt is de volgende halte.

Kippenmaandag in Santu Lussurgiu

Het carnaval van Santu Lussurgiu: ‘Sa Carrela e Nanti’ staat in de maandagmiddag op het programma. Men noemt het ‘Su Lunisi de sa Pudda’ (maandag van de kip). Een zestigtal ruiters in fel gekleurde fantasierijke kostuums en voorzien van maskers, galopperen door de smalle straatjes van het centrum. Ze proberen een lappen kip met een stok te raken. De ruiters komen met grote snelheid door de nauwe straatjes, wat zeker niet zonder gevaar is.

Spektakel op kippenmaandag in Santu Lussurgiu
Spektakel op kippenmaandag in Santu Lussurgiu
De mannen worden aangekleed
De mannen worden aangekleed

Martedi Grasso’ (Vette Dinsdag) in Mamoiada

‘Martedi Grasso’ (Vette Dinsdag) in Mamoiada bestaat uit een optocht van 12 Mamuthones en 8 Isohadores. De eerste hebben zwarte houten maskers op en zijn gekleed in zwarte geiten huiden voorzien van ‘Sa Carica’. Een 30 kg zware lading schapen bellen.

De Isohadores gaan gekleed in fel rood gekleurde jassen, met witte maskers en lasso’s waarmee ze dames proberen te vangen. Het carnaval wordt afgesloten met de traditionele Ballo Tondo dansen en het uitdelen van tuinbonen met spek, ter ere van de rouw om Juanne martis sero . In Mamoiada wordt ook de rode Canonau gemaakt van eeuwenoude druivenrassen.

Aswoensdag
Aswoensdag in Ovvoda

Aswoensdag in Ovodda

Tijdens Mercoledi delle Ceneri (aswoensdag) in Ovodda word het offer van Don Corte gebracht. Een enorme pop die aan het einde, als het donker wordt, in de brand gezet wordt. Don Corte wordt eerst nog door het hele dorp gevolgd door een optocht van mensen met zwart gekleurde gezichten en houten maskers. Die zijn vaak donker gekleed en versierd met botten van dieren. De deelname en gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel. Op straat wordt iedereen getrakteerd op een glaasje wijn, en gezichten die nog niet zwart gekleurd waren, worden door behulpzame handen zwart gemaakt. Ondanks de rouw om de geofferde Don Corte is het een zeer vrolijke gebeurtenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button