Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)NieuwsRegio'sVakantie

Heerlijk helder herfst in Zuid-Tirol

Deze zomer tikten de thermometers in Noord-Italië vaak de 40 graden aan. Dat zal de komende maanden niet meer gebeuren. De zon schakelt terug en kleurt van felgeel naar goud. Na de hete plaknachten kruip je weer eens lekker tegen elkaar aan. Comfortabel najaarsweer voor een kijkje in het fenomenale voorportaal van Italië. Il Giornale ging naar Zuid-Tirol met de vlam in de pijp over de Brenner. Lees mee met onze verkenner. 

Tijd voor törggelen

Lekker törggelen. Foto: IDM Südtirol-Alto Adige, Manuel Ferrigato

Toen we voor het eerst de term törggelen lazen bood Googles vertaalmachine geen soelaas. Het unieke woord staat voor een cultureel gebruik dat kenmerkend is voor deze streek. Gezellig klinkt het in ieder geval als je het uitspreekt en ook de praktijk stelt niet teleur. In feite gaat het om lang en lekker borrelen, streekgerechten eten en met elkaar het leven vieren. De jonge wijn pakt met het törggelen een hoofdrol net als hapjes als Schlutzkrapfen, dumplings, gezouten vlees en zelfgemaakte worst met zuurkool. Kastanjes en zoete Krapfen-gebakjes zijn het toetje. De traditie komt van boeren en wijnhandelaren die samenkwamen om de jonge wijnen te proeven. Tegenwoordig is het een happening waar je als gast van kan genieten in de vele gezellige herbergen en of bij één van de wijnboeren.

Wijnstraat

Heerlijk helder herfst in Zuid-Tirol. Foto: IDM Südtirol-Alto Adige, Manuel Ferrigato

Over wijn gesproken! Vergeet de Kalverstraat, in de wijnstraat van Zuid-Tirol moet je deze herfst zijn. Iedereen is druk met de grote pluk. Na al die lekkere hapjes wil je wel wat calorieën in de fik steken. Pak dan je fiets voor een mooie tocht langs de Zuid-Tiroolse Wijnroute. Die slingert door uitgestrekte wijngaarden, heuvelachtige landschappen, middeleeuwse dorpjes, historische landgoederen en kastelen.

De lokale druivensoorten zijn hier de Vernatsch, Lagrein en Gewürztraminer. Ze gooien internationaal hoge ogen. Als je de finish van je fietstocht in Bolzano/Bozen legt, kan je daar nog de proef op de som nemen in een van de vele wijnkelders.

80 Forten en kastelen

Fort Hocheppan. Foto: IDM Südtirol-Alto Adige
De burchtkapel van Fort Hocheppan. Foto: IDM Südtirol-Alto Adige – Angelika Schwarz

Nog even terugkomend op die forten en kastelen. Langs de wijnroute staan er wel 80 maar we willen de machtigste burcht van allemaal er even uitlichten. Dat is Fort Hocheppan. De graven van Appiano/Eppan lieten deze burcht rond 1130 bouwen op een steile rots boven Missiano/Missian. De burchtkapel heeft de tand des tijds prima overleefd en wordt vanwege de romantische fresco’s uit de 13e eeuw ook wel de ‘Sixtijnse kapel van de Alpen’ genoemd. Fort Hocheppan past mooi in een wandeling die het fort met kasteel Korb en Boymont bij Appiano/Eppan verbindt.

Goed eten

Heerlijk helder herfst in Zuid-Tirol
Villnösser Brillenschapen. Foto: Günther Pernthaler

In veel burchten op de route kan je tegenwoordig een hapje eten. Goed eten doe je sowieso in Zuid-Tirol. De regio staat bekend om de culinaire hoogstandjes. Bepaalde weken hebben de restaurants de volledige aandacht voor één lokale specialiteit. Een mooi voorbeeld is het lamsvlees van het Villnösser Brillenschaf. Dit oudste schapenras van de streek lijkt brildragend met de donkere rand rond de ogen. Van 28 september tot 8 oktober staan in veel restaurants in de Val di Funes/Villnöss vallei gerechten met dit vlees op de kaart. In en rond Brixen/Bressanone is van 29 september tot en met 1 oktober de Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt. Dan is het niet alleen proeven maar ook zelf bakken. De kids mogen meedoen.

Veefeest

Heerlijk helder herfst in Zuid-Tirol
Feest! Foto: Tourismusverein Passeiertal-Associazione Turistica Val Passiria by Foto Plangger

Het is trouwens ook de tijd dat het vee weer naar lager gebied wordt gedreven en dat gaat gepaard met…, je raadt het al, feest! Rijkelijk versierde koeien gaan na een zomer op de sappige hoge alpenweiden terug naar het dal. In de dorpen wordt de rode loper voor ze uitgerold met traditionele feesten. Dit cultureel gebruik dat duizenden jaren teruggaat staat zelfs op de lijst van UNESCO met immaterieel werelderfgoed. Transhumance wordt het genoemd of Almabtrieb. In Oostenrijk en Griekenland doen ze het ook. Het vee loopt over vaste paden naar beneden en in de lente weer naar boven. In het verleden ontstonden langs deze paden nederzettingen.

Wandelen over het kastanjepad

Heerlijk helder herfst in Zuid-Tirol
Foto: IDM Südtirol-Alto Adige, Manuel Ferrigato

De herfst is kastanjetijd. De kastanjeroute loopt in Zuid-Tirol helemaal van Neustift via Feldthurns naar Terlan/Vilpian over een afstand van 90 kilometer. Je wandelt er prachtig in de herfst als de kastanjebossen hun mooiste kleurenpallet tonen. Veel boerderijen openen hun keukens en kelders omdat het zoals eerdergenoemd Törggeltijd is.

Ben je het type Nijmeegse vierdaagse dan zou je de hele Keschtnweg kunnen doen. Een langeafstandswandelroute van ruim 90 kilometer. De vrij eenvoudig te lopen route is duidelijk gemarkeerd en gaat over speciale wandelpaden, muilezelpaden en autoluwe wegen. B&B, hapje, wijntje en dan weer wandelen.  

Meer tips najaar 2023

Zaterdag 16 september: Sella Ronda Fietsdag. De wegen van het beroemde Sellaronda worden van 8.30 tot 16.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ontdek zo op de fiets het beroemde rondje dat in de winter op de ski’s kan worden gedaan. De gehele tocht is 53 km lang en heeft een totaal hoogteverschil van 1600 meter, maar je mag natuurlijk zo ver rijden als je wilt.

Het Merano WineFestival 2023 vindt plaats van 3 tot 7 november 2023 en wordt zoals gewoonlijk gehouden in het Kurhaus in Merano. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Heerlijk helder herfst in Zuid-Tirol

Heerlijk helder herfst in Zuid-Tirol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button