Nieuws

Hè heerlijk, Italiaanse herfst; Truffelseizoen!

Onze Hollandse biologische klok zou zich bijna vertikken, dit klimatologische jaar. Hier was het met uitzondering van een paar frisse weken in augustus lang warm en droog. In Italië wilde de zomer maar niet loskomen, het was niet al te warm en vaak regenachtig. Inmiddels zijn de temperaturen weer wat we gewend zijn, in Zuid-Italië tikt de thermometer vandaag de 35 graden aan! En die warmte houdt doorgaans nog wel even aan, op veel plaatsen is het in november nog steeds aangenaam. Een heerlijke Italiaanse herfst, truffelseizoen in Italië, laat de blaadjes maar vallen!

Wanneer de winter staat voor sneeuw en feestdagen, de lente voor de bloemetjes en de zomer voor zon, dan is de herfst zonder meer het seizoen van de keuken. Het is simpelweg het lekkerste seizoen van het jaar. Niet alleen aan tafel loopt het water je in de mond, ook in de keuken is het volop genieten van de verse oogst.

olijvenplukken1
Met een net op de grond goed schudden aan de boom om de olijven er af te halen.

Truffelseizoen in Italië

Het zijn truffels, vruchten en noten die hun opwachting maken, net als het wild van de jacht (lees ons artikel over de jacht in Italië). En het is dan ook niet voor niets dat deze maanden vooral op het platteland in Italië feest wordt gevierd tijdens de zogeheten sagre. Deze feesten zijn bedoeld om de plaatselijke oogst te vieren; van de artisjok tot de kastanje en van de olijf tot de Novello. Maar vergeet ook de tomaat niet (lees ons verhaal)

Het zijn heilige feesten van oorsprong rond de wijding van de plaatselijke kerk of de patroonheilige, maar u begrijpt het al: de feesten zijn uit de hand gelopen en de kerk verdween steeds meer naar de achtergrond.

hand-picking
Iedereen is vanaf september/oktober druk met de druivenpluk

Wat bleef waren de kokende mamma’s, de lange tafels en de grote flessen wijn. Bovendien is van een dorpsfeest al lang geen sprake meer, want ze komen tegenwoordig van heinde en verre om voor een paar euro met de dorpelingen te eten, te drinken en – na een goed glas – te zingen en te dansen. En het bleef nog lang onrustig.

Truffel

truffels2
De prijs voor witte truffels kan oplopen tot wel € 5.000,- per kilo!

De zoektocht naar de lekkerste recepten, regio’s of producten is in Italië een onmogelijk.Het chauvinisme van de Italianen zit diep geworteld in genen zoals u wellicht weet, en dat maakt van de ‘lekkerstrijd’ een strijd van leven of dood. Niet aan beginnen dus.

Gestreden wordt er in de herfst ook om de truffel. Over lekker is er geen discussie, maar wel om de vraag wie de beste truffelzoeker is en wie de grootste weet te vinden. En hoe zit het eigenlijk met de truffels uit Frankrijk? Kortom, een veelbesproken en geliefd onderwerp in de keuken en aan tafel. Vreemd eigenlijk, want er is eigenlijk geen natuurproduct te bedenken dat zo lelijk is en zo vreselijk stinkt als deze ondergrondse zwam. Even ogen en neus dicht houden dus, al is de reuk wel erg belangrijk voor het beoordelen van de kwaliteit.

truffels7 hond
Truffeljacht tijdens het truffelseizoen in Italië

Prijs

Hoewel er niets gaat boven verse truffel zijn er ook smakelijke geconserveerde truffels op de markt en verder onderscheiden ze zich in kleur, prijs en afkomst. In Piemonte (rond Alba) wordt de komende maanden vooral de witte truffel opgegraven (Tuber magnatum Pico), maar die is bijna onbetaalbaar. We hebben het dan over de Albatruffel.

Zwarte truffel (Tartufo nero pregiato) vind je eigenlijk het hele jaar in regio’s als Umbrië, Le Marche en Abruzzen, maar daarbij heeft die in de winter de beste smaak. De zomertruffels hebben minder aroma, maar zijn daardoor wel beter te betalen. Om u een idee te geven: de prijs van witte truffel kan oplopen tot 5.000 euro per kilo, terwijl de zwarte truffel rond de 2000 euro doet. Kleine hapjes dus…

Meer Italiaanse herfst

De tomatenoogst
De jacht in Italië
Herfst in Piemonte
Najaar in Italië een andere belevenis
De kastanjeweken in Zuid Tirol.
Oktober: kastanjetijd in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button