FilmKunst, film, muziekNieuws

Habemus Papam, de nieuwe film van Nanni Moretti vanaf 13 oktober in de bioscoop

Door: Nienke Rispens

Habemus Papam (‘We hebben een Paus’) speelt zich af vlak na de dood van de paus, kardinalen van over de hele wereld verzamelen zich in het Vaticaan voor het beroemde conclaaf: de vergadering waarin uit hun midden een nieuwe paus moet worden gekozen. Het Sint –Pieter plein wemelt van de gelovigen en journalisten, die wachten op witte rook, het signaal dat de nieuwe Paus is gekozen.

De kijker krijgt een kijkje in de keuken van het Vaticaan, we zien wat er zich afspeelt achter gesloten deuren. We zien hoe de kardinalen op een papiertje de naam van hun favoriet opschrijven en vervolgens hoe de namen één voor één worden opgelezen en geturfd. We horen de gedachten van de kardinalen die bidden: ‘Ik smeek u, laat mijn naam niet genoemd worden’. Dit komische moment maakt ook duidelijk dat het pausschap bepaald geen felbegeerde job is.

Als blijkt dat kardinaal Melville (Michel Picolli) de meeste stemmen heeft gekregen kan hij geen woord uitbrengen…. totdat hij op het balkon de duizenden gelovigen moet begroeten. Wanneer hij wordt aangekondigd  met de woorden ‘Habemus Papam’, slaakt de verwarde Melville een oerkreet en neemt de benen. Wanneer de kardinalen hem vinden, laat hij weten het niet aan te kunnen. Het loopt zo hoog op dat de kardinalen een befaamde professor in de psychotherapie (Nanni Moretti) laat aanrukken, maar ook hij komt geen stap verder met de kersverse paus.

Vanwege de geheimhoudingsplicht zijn alle kardinalen en de psychoanalyticus opgesloten in het Vaticaan. Het gevangenschap en de verveling zorgen voor smakelijke scènes; de psychoanalyticus spreekt de kardinalen streng toe over hun gebruik van slaapmiddelen en tranquillizers, en uiteindelijk organiseert hij een volleybaltoernooi in de tuinen van het pauselijk paleis.

Dit alles levert een bijzondere film op, zowel de setting als de personages zijn alles behalve alledaags. Regisseur Morreti geeft zijn eigen perceptie van wat er zich in het Vaticaan afspeelt, hetgeen misschien niet waarheidsgetrouw is, maar wel vermakelijk. De paus en de kardinalen – de hoogste geestelijke leiders ter wereld – krijgen een menselijk karakter: ze maken fouten, liegen en weten het soms ook niet meer. Een minpunt is het trage tempo, de film kabbelt voort. Ondanks het trage tempo blijft de film toch boeien. We schakelen heen en weer tussen het gevangenschap van de kardinalen en de paus die op vrije voeten is. De tegenstelling wetenschap (psychologie) en geloof levert een mooi contrast. Michel Picolli overtuigt, en is aandoenlijk in zijn rol als verwarde paus die op zoek is naar zichzelf.

Update 2o12: Habumus Papam is nu ook op DVD verkrijgbaar. Lees ons bericht.
De DVD is hierte bestellen.

Filmdebatten
Op 13 oktober is er in Amsterdam een speciale filmavond en debat. Meer info.
Op 14 oktober is er in Nijmegen een filmdebat over Habemus Papam. Meer info

Habumus Papam draait in de volgende bioscopen:

Amsterdam Rialto, Movies, Tuschinski. Den Haag Filmhuis, Buitenhof. Utrecht LHC. Wageningen. Rotterdam Lantarenvenster, Cinerama. Nijmegen Lux. Maastricht Lumière. Den Bosch Verkadefabriek. Breda Chassé. Haarlem Filmschuur. Hilversum Filmtheater. Enschede-Deventer-Zwolle. Eindhoven Plaza Futura. Amersfoort Lieve Vrouw. Groningen ForumImages. Tilburg Cinecitta. Heerlen H5 Arnhem Focus.

Bekijk de trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button