NieuwsSmaken

Haagse Hopjes worden Italiaanse Hopjes

Het ‘enige echte’ Haagse Hopje zal niet langer in Nederland geproduceerd worden. Het wordt een Italiaans Hopje. De Zweedse fabrikant Cloetta verhuist de productie van Sneek naar het Italiaanse Cremona. Dat betekent dat de productie van het hopje na 218 jaar uit Nederland verdwijnt.

Italië is eigenlijk ook een hele logische plek om het te maken want het is immers een koffiesnoepje. En daar hebben ze wel verstand van. Misschien wordt het ook in Italië een hit.

In het begin van de 19e eeuw werd het Hopje per ongeluk uitgevonden door Baron Hendrik Hop, een groot koffieliefhebber. Op een avond liet hij zijn kop met koffie, suiker en room op de kachel staan. De volgende ochtend bleek dat een koffiekaramel te zijn geworden. Hop vond die brokken erg lekker. Toen hij korte tijd later van zijn dokter geen koffie meer mocht drinken, vroeg hij zijn onderbuurman, bakker Theodorus van Haaren, voor hem van die ‘brokken koffie’ te maken. Ze werden al gauw ‘de brokken van baron Hop’ genoemd en kregen in 1880 de naam Haagsche Hopjes.

De hopjes van het merk Rademaker, in de kenmerkende wit-zwart-gele papieren wikkels, waren van Leaf toen dat bedrijf eind vorig jaar werd overgenomen door Cloetta. De komende weken wordt de productie van de koffiesnoepjes van de Leaf-fabriek in Sneek overgebracht naar de fabriek in Cremona waar veel hard suikerwerk wordt geproduceerd. Dat meldt de Gelderlander. Cloetta concentreert de productie van de harde snoepjes op één locatie, om sneller en goedkoper te kunnen produceren.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button